Jurģis Liepnieks sarunu šovā kļūst stipri nervozs, dzirdot narkologa viedokli par marihuānas legalizāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kaspars Krafts, Apollo.lv kolāža

Spraiga diskusija par marihuānas dekriminalizāciju un legalizēšanu Latvijā sarunu šovā "Zilonis studijā" izvērtusies starp politisko notikumu vērotāju Jurģi Liepnieku, kurš gadiem ilgi iestājas par marihuānas legalizāciju Latvijā, un narkologu, bērnu psihologu Artjomu Baharevu.

Nereti marihuāna tiek salīdzināta ar alkoholu un tabaku. Narkologs Artjoms Baharevs uzskata, ka salīdzināt lielākus un mazākus ļaunumus nav loģiski. "Cilvēks sev nodara kaitējumu, lietojot arī marihuānu," saka Baharevs.

Liepnieks nepiekrīt, ka salīdzināt ļaunumus nevajag: "Tas ir publiskā pārvaldē visā pasaulē atzīts princips – ļaunuma mazināšana. Tā ir politika, kas tiek īstenota visās civilizētās valstīs Eiropā un Amerikā, visur citur tas tiek uzskatīts par saprātīgu argumentu, un es gribētu dzirdēt, kāpēc dažiem tas pēkšņi nešķiet saprātīgs arguments!" 

Narkologs skaidroja: "Es uzskatu, ka marihuāna ir bīstama viela. Kāpēc cilvēki lieto marihuānu?

Mums piedzimstot ir pašiem sava iekšējā kanabinoīdu sistēma. Endokanabionīdi, ko mūsu smadzenes veido, kontrolē garastāvokli, miegu, apetīti, trauksmi, gremošanas trakta funkcijas, imūno sistēmu.

Bet, tiklīdz cilvēks sāk lietot augu, kas aug dažādās pasaules vietās, kanabionīdu sastāvdaļas, kas ir marihuānas augā, populārākais ir TCH, ir tūkstošreiz potentāks, spēcīgāk iedarbojas uz nervu sistēmas svarīgākajām daļām nekā mūsu dabīgie kanabionīdi, ko paši ražojam. Kas notiek pēc tam, kad cilvēks lieto augu? Mūsu dabīgā kanabionīdu sistēma, kas attīstās no pašas bērnības, atslēdzas, praktiski nestrādā."

"Vai jūs uzskatāt, ka alkoholu vajag aizliegt, padarīt kriminālu, par alkohola pudeles turēšanu mājās, jūs uzskatāt, cilvēki jāliek cietumā?" narkologu pārtrauc Liepnieks un uzstāj, ka minētajos argumentos ir "acīmredzamas loģikas kļūdas".

Baharevs turpina, ka marihuānas lietošana īpaši izplatīta jauniešu vidū un viņa jaunākais pacients bijis 10 gadus vecs zēns. "Ja tik agrīnā vecumā cilvēks bojā savu endokanabionīdo sistēmu, nākotnē ir ļoti liels potenciāls attīstīties atkarībai no šīs vielas un dažādiem centrālās nervu sistēmas traucējumiem – depresijai, trauksmei," stāsta narkologs. Viņš uzskata, ka

marihuānu noteikti nevajadzētu lietot līdz 24 gadu vecumam.

Vienlaikus Baharevs uzsver: "Es neesmu pret [marihuānas] dekriminalizāciju. Cilvēkam, kurš ir kļuvis atkarīgs no vielas, tiekot pieķerts, nekļūst labāk, kad viņu ieliek cietumā."

Vairāk skaties video:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu