Eiropas Centrālā banka paaugstinājusi bāzes procentlikmi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Centrālā banka.
Eiropas Centrālā banka. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien, 16. martā, lēma paaugstināt galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem līdz 3,5%.

ECB padomes sēdē Frankfurtē arī nolemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 3% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,75%. Arī abas šīs likmes palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Jaunās likmes būs spēkā no 22. marta.

Procentlikmes ECB padome palielinājusi sesto sanāksmi pēc kārtas.

Pēc sanāksmes publiskotajā paziņojumā padome norāda, ka "paredzams, ka inflācija pārlieku ilgi saglabāsies pārāk augsta. Tāpēc padome šodien nolēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentlikmes par 50 bāzes punktiem saskaņā ar tās apņemšanos savlaicīgi panākt, lai inflācija atkal atbilst 2% vidējā termiņa mērķrādītājam".

"Paaugstinātā nenoteiktība pastiprina datos balstītas pieejas nozīmīgumu attiecībā uz padomes lēmumiem par monetārās politikas procentlikmēm, kas būs atkarīgi no inflācijas perspektīvas novērtējuma, ņemot vērā saņemtos tautsaimniecības un finanšu datus, pamatinflācijas dinamikas un monetārās politikas transmisijas spēka," teikts paziņojumā.

Tajā arī uzsvērts, ka eirozonas banku sektors ir noturīgs, taču nepieciešamības gadījumā ECB ir gatava tam sniegt likviditātes atbalstu.

"Padome cieši monitorē pašreizējo tirgus spriedzi un ir gatava veikt nepieciešamos atbildes pasākumus, lai eirozonā saglabātu cenu stabilitāti un finanšu stabilitāti. Eirozonas banku sektors ir noturīgs, un tā kapitāla un likviditātes stāvoklis ir spēcīgs. Jebkurā gadījumā ECB monetārās politikas instrumentu kopums ir pilnīgā gatavībā, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu likviditātes atbalstu eirozonas finanšu sistēmai un nodrošinātu raitu monetārās politikas transmisiju," sacīts ECB padomes paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu