Kanādas latviete svin 111. dzimšanas dienu un dalās savos ilgmūžības noslēpumos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ralph Carbone/Facebook.com

Šodien, 16. martā, latviete Margareta Romāna Kanādā svin savu 111. dzimšanas dienu, raksta Kanāda laikraksts "Montreal Gazette".

Līdz 107 gadu vecumam Margareta Romāna pilnīgi patstāvīgi dzīvoja pati savā mājā Vestmauntā. Tad viņa pārcēlās uz dzīvi "West Island’s Château Pierrefonds" rezidencē, kur viņai ir moderni, gaiši apartamenti, kuru sienas rotā Margaretas pašas gleznas.

111. dzimšanas dienas priekšvakarā Margareta atzīst: "Šī ir pirmā reize 100 gadu laikā, kad esmu no kāda atkarīga. Es vienmēr esmu bijusi pati sev boss."

"Man bija ļoti, ļoti laba dzīve," stāsta Margareta par jaunību, kas pagāja Latvijā. "Es ceļoju, devos uz Berlīni, devos uz Parīzi. Ceļojumi, mūzika un māksla. Mani interesēja viss."

1941. gadā Margareta apprecējās ar vīru Heinrihu. Heinrihs aizgāja mūžībā 2002. gadā.

Margareta un Heinrihs bija precējušies 62 gadus. Neilgi pēc kāzām kā daudzi citi viņi devās bēgļu gaitās - vispirms uz Vāciju un tad 1947. gadā uz Kanādu. Viņi izvēlējās Kanādu, jo tā ir līdzīga mājām, skaidro Margareta. Latvijā un Kanādā esot līdzīgi koki un ainava.

Kad pāris ieradās Monreālā, Heinrihs sāka strādāt par inženieri, un Margareta sāka pasniegt mākslu. "Man patīk darboties ar rokām," saka Margareta. Latvijā viņa studējusi lietišķo mākslu un īpaši aizrāvusies ar glezniecību, ādas apstrādi un keramiku.

Margareta vienmēr klausās radio, lai zinātu visu, kas notiek pasaulē. Viņu interesē, vai premjerministrs Džastins Trudo uzvarēs nākamajās vēlēšanās, jubilāre seko  Emanuela Makrona gaitām un uzskata, ka karš Ukrainā ir "liels noziegums".

Zinātkāre, vēlme uzzināt visu jauno gan par politiku, gan par daudz ko citu ir daļa no Margaretas atbildes uz jautājumu, kā nodzīvot ilgu mūžu. Viņas aprūpētāji no dažādām pasaules valstīm ir iemācījuši viņai vārdus dažādās valodās. Šonedēļ viņa, piemēram, iemācījusies, kā atbildēt uz "kā tev klājas" mandarīnu valodā.

Vēl jubilāre saka: ir svarīgi būt laimīgam. Ko tas nozīmē? "Tev patīk tas, kas tev ir, un tu nealksti pēc citām lietām, pēc tā, kas ir citiem," viņa saka. "Tu esi iekšēji laimīgs, tu nekad ne uz vienu neturi ļaunu prātu. Nekad, nekad, nekad."

Vēl kāds Margaretas padoms īpaši jauniešiem: "Izglītība, izglītība, izglītība. Mans tēvs teica, ka tad, kad laiki mainās un tu paliec bez nekā, tev paliek tava galva. Ja tev ir izglītība, ar tevi viss būs kārtībā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu