Ķīna apstiprina: Sji nākamnedēļ dosies uz Krieviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: 360b/Shutterstock

Nākamajā nedēļā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins dosies uz Krieviju, piektdien, 17. martā, norāda Pekina.

"Pēc Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina ielūguma prezidents Sji Dzjiņpins no 20. līdz 22. martam dosies valsts vizītē uz Krieviju," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tikmēr Kremlis paziņojis, ka Sji un Putins apspriedīs "stratēģisko sadarbību", tostarp starptautiskajā arēnā, kā arī parakstīs "svarīgus divpusējus dokumentus".

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis varētu aizvadīt sarunu, norāda ASV laikraksts "The Wall Street Journal", atsaucoties uz informētiem avotiem.

Saruna, iespējams, notiks tiešsaistē. Abi līderi varētu sazināties pēc Sji vizītes Maskavā, kur viņš tiksies ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Ja saruna notiks, tas būs nozīmīgs solis Pekinas centienos pildīt miera uzturētāja un starpnieka lomu starp Krieviju un Ukrainu.

Tāpat zināms, ka Sji apsver iespēju arī apmeklēt citas Eiropas valstis.

Ukraina šobrīd nav komentējusi iespēju rīkot abu līderu tikšanos.

Zelenskis iepriekš teica, ka plāno tikties ar Ķīnas prezidentu, lai apspriestu Ķīnas priekšlikumus, kā izbeigt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Viņš arī pauda cerību, ka Ķīna nepiegādās Krievijai ieročus.

Vašingtonā atzinīgi vērtē Sji iespējamo sarunu ar Zelenski, pirmdien brīfingā apliecināja Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

"Mēs esam mudinājuši prezidentu Sji runāt ar prezidentu Zelenski, jo uzskatām, ka Sji kungam pašam ir jādzird ukraiņu skatījums [par karu], nevis tikai krievu.

Mēs patiesībā Pekinas priekšā esam aizstāvējuši viedokli, ka šādam kontaktam ir jānotiek. Mēs to esam darījuši publiski un nepubliski," viņš uzsvēra.

Kā norādīja Baltā nama pārstāvis, Ukrainas puse pagaidām nav saņēmusi apstiprinājumu Zelenska un Sji sarunai, bet ASV cer, ka tas notiks.

Dažas dienas vēlāk Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka atzinīgi vērtē dialogu ar Ukrainu.

30. janvārī Krievijas mediji ziņoja, ka Putins uzaicinājis Sji apmeklēt Krieviju pavasarī. Laikraksts "The Wall Street Journal" februārī vēstīja, ka vizīte Maskavā varētu notikt aprīlī vai maija sākumā.

Tomēr 13. martā ziņu aģentūra "Reuters" norādīja, ka Ķīnas līderis uz Krieviju dosies krietni agrāk - jau nākamnedēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu