"Draud nepatikšanas." Vairāki iedzīvotāji ar lamuvārdiem apķēpā banknotes. Bankas komentē situāciju

Apollo.lv
Foto: @TTauretajs/"Twitter"

Pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos publicētas vairākas fotogrāfijas, kurās redzamas naudas banknotes, kuras aprakstītas ar lamuvārdiem. Fotogrāfijas raisījušas neizpratni "Twitter" lietotāju vidū. Latvijas Banka sniegusi komentārus par šādu banknošu lietošanu.

Latvijas Banka vēsta: "Brīdinām, ka apzināti bojātu naudu nemainām. Šādi aprakstītas banknotes uzskatāmas par tīši bojātām, tādēļ netiks apmainītas un tikai radīs liekas galvassāpes.

Vēršam uzmanību, ka noteiktos apstākļos par bojāšanu var piemērot arī kriminālatbildību (Krimināllikuma 193. pants)."

"Twitter" lietotājs Andris, reaģējot uz šo atbildi, raksta: "Vēlētos plašāku skaidrojumu. Tas nav normāli. Ja man gadīsies tāda banknote, es zaudēšu naudas vērtību, ja nevienam neizdosies to "iesmērēt" tālāk? Un, kā man noteikt, ko neņemsiet?"

Latvijas Banka sniegusi plašāku atbildi šim jautājumam: "Protams, katru gadījumu vērtējam atsevišķi, un labticīgiem banknotes saņēmējiem (kāds, visticamāk, būtu Jūs), to samainītu.

Bet aicinām pievērst uzmanību tam, ko saņemat, jo tas tomēr nozīmētu laika un nervu patēriņu. Šādu "akciju" rīkotājiem gan draud nopietnākas nepatikšanas."

Latvijas Banka norāda – ja zināms par gadījumiem, kad banknotes bojā ļaunprātīgi un vairumā, jāziņo Valsts policijai.

"Iespējams, lielāku skaidrību var viest Latvijas Bankas noteikumos definētais, ko uzskata par tīši bojātu banknoti (t. sk., ja ir izdarīti "necenzēti, politiski motivēti, pretvalstiski, radikāli vai personas godu un cieņu aizskaroši uzraksti".)"

Situācija par naudas apķēpāšanu un ievietošanu bankomātā arī raidījusi diskusijas. "Twitter" lietotājs Didzis vaicā: "Kā notiek: vai iemaksas bankomāts uzreiz izmaksā to pašu naudu, ko iemaksā klienti – vai klientu iemaksātā nauda tiek izņemta un apstrādāta, savukārt klientiem tiek izmaksāta pavisam cita skaidrā nauda?"

Uz šo jautājumu atbildes sniegušas arī vairākas bankas. "Swedbank" skaidro, ka bankomāti veic iemaksātās naudas pārbaudi. Ja tā ir derīga un pietiekoši labas kvalitātes, tad iemaksu/izmaksu bankomāts to var izsniegt citiem klientiem.

Arī "Citadele" sniedz savu skaidrojumu: "Iemaksājot naudu bankomātā, tā tiek automātiski validēta un parbaudīta, vai nav viltojums. Ja tā ir ar viltojuma pazīmēm vai aizdomīga, tad tā tiek uzglabāta atsevišķā naudas kasetē. Ja naudai nav nekādas no pazīmēm, tad bankomāts to var izmantot arī izmaksu veikšanai."

Tam piekrīt arī SEB banka. "Bankomāts pārbauda, vai iemaksātā banknote drīkst tikt izdota tālākai lietošanai – vai tā nav viltota vai pārāk nolietota (nekvalitatīva). Ja banknote atbilst prasībām, bankomāts to izdod tālākai lietošanai nākamajiem klientiem," vēsta banka.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu