"Veselīgi meži veseliem cilvēkiem." Visā pasaulē atzīmē Starptautisko meža dienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dugdax/Shutterstock

21. martā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā meža diena, kas šogad aicina novērtēt meža nozīmi un veselību.

Meži dod tik daudz mūsu veselībai! Tie attīra ūdeni, attīra gaisu, uzglabā oglekli, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām, nodrošina pārtiku, medikamentu izejvielas, kā arī ietekmē cilvēku labklājību un atpūtas iespējas.

"Veselīgi meži veseliem cilvēkiem"

Katru gadu tiek izvēlēta viena ar mežu saistīta aktuāla tēma, kurai pievērsta sabiedrības uzmanība. Šogad Starptautiskās meža dienas tēma ir "Veselīgi meži veseliem cilvēkiem".

Šī diena atzīmē visu veidu mežu nozīmi un veicina izpratni par to. Katru gadu Starptautiskajā meža dienā dalībvalstis tiek mudinātas veikt vietējus, nacionālus un starptautiskus pasākumus, lai organizētu aktivitātes, kas saistītas ar mežiem un kokiem, piemēram, koku stādīšanas kampaņas un dažādas citas aktivitātes.

Arī Latvija nav izņēmums. Šī gada pavasarī paredzēti vairāki nozīmīgi masu pasākumi.

Meža dienu kalendārs 2023

Starptautiskā meža diena

Starptautiskajā Meža dienā "Latvijas valsts meži" publicēs jauniešu konkursa "LVM Bioekonomikas skolas" finālistu video.

Stipendiju konkursa 3. kārtā "RUNĀ" jauniešiem bija iespēja radīt līdz vienai minūtei garu video vēstījumu saviem vienaudžiem ANO Starptautiskajā Meža dienā. Video uzdevums bija parādīt koksni kā veselīgu materiālu Latvijas drošai nākotnei.

Labākie video tiek publicēti šodien, 21. martā, "Latvijas valsts meži" "Facebook", kur ikviens līdz 28. martam var balsot par sev tīkamāko video.

Fotokonkurss "Mežs un veselība"

Meža konsultāciju pakalpojumu centrs (MKPC) aicina jauniešus, meža īpašniekus un interesentus Starptautiskās Meža dienas ietvaros iesaistīties fotokonkursā "Mežs un veselība", kā arī piedalīties seminārā "Meža ekosistēmas pakalpojumi Latvijā. Meža nekoksnes resursu izmantošana veselības stiprināšanai".

MKPC piedāvā iespēju jauniešiem parādīt savus talantus fotografēšanā un paust savu viedokli par mežu kā nozīmīgu veselības avotu cilvēku dzīvē. 

Lai piedalītos fotokonkursā, būs jāaizpilda pieteikuma veidlapa un jāaugšupielādē savu fotogrāfiju. Vairāk lasiet šeit.

"Atvērtās meža dienas"

Ik gadu Latvijā aprīlī un maijā norisinās arī VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) "Atvērtās meža dienas". 

LVM aicina interesentus pieteikties LVM "Atvērto Meža dienu" pasākumiem, kas šogad notiks aprīlī un maijā visos LVM reģionos. Dalībniekiem būs iespēja piedalīties meža sakopšanas, atpūtas vietu labiekārtošanas un citās talkās, kā arī iepazīt meža apsaimniekošanu pieredzēju meža ekspertu vadībā.

"LVM Atvērto meža dienu laikā ikvienam meža draugam ir iespēja pavadīt dienu svaigā gaisā un kopā ar pieredzējušiem meža ekspertiem iepazīties ar meža apsaimniekošanu un gūt izpratni par mežu kā Latvijas lielāko atjaunojamo resursu, kas palīdz mazināt klimata pārmaiņas. Mežā darbu ir daudz, katrs var izvēlēties sev piemērotāko, piemēram, vākt zarus, izzināt meža apsaimniekošanu vai stādīt jauno mežu. Kad paši iesaistāmies un ieguldām savu darbu vides sakopšanā, tad arī izturamies pret to atbildīgāk un saaudzējam arī mežā izveidoto infrastruktūru, kas bez maksas pieejama ikvienam atpūtniekiem visa gada garumā," skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

LVM Atvērto Meža dienu pasākumi ir bez maksas. Dalībniekiem pašiem ir jānodrošina transports līdz norises vietai un uzkodas enerģijas uzturēšanai, kā arī vēlams meža apmeklējumam piemērots apģērbs un darba cimdi. Pasākumiem aicina pieteikties savlaicīgi, jo dalībnieku skaits ir ierobežots. Vairāk lasiet šeit.

"Mežs ienāk Jelgavā"

Ik gadu Jelgavā norisinās pasākums "Mežs ienāk Jelgavā", kur pulcējas meža nozares pārstāvji, lai izglītotu jelgavniekus un pilsētas viesus par Latvijas meža un dabas koksnes un nekoksnes vērtībām.

Apmeklētājiem pasākuma dienā, iesaistoties un līdzdarbojoties dažādās aktivitātēs, ir iespēja izzināt meža nozari, iepazīt tās darbības jomas un ražoto produkciju, iegūt vērtīgas zināšanas par koksnes un nekoksnes produktiem un to izmantošanas daudzveidību, izprast meža nozares nozīmi Latvijas ekonomikas attīstībā, kā arī apjaust nozarē nodarbināto profesiju daudzveidību un meža nozares izglītības iespējas.

Pasākuma datums tiks precizēts.

Meža ABC

2023 .gada 12. un 13.maijā Kuldīgas novada Padures pagasta "Struņķukrogā" notiks lielākais izglītojošais meža nozares pasākums Latvijā "Meža ABC". Vairāk nekā 100 meža nozares uzņēmumi un organizācijas rādīs un stāstīs par visu, kas notiek mežā.

"Latvijas Meža dienas"

26. maijā un un 27. maijā Tērvetē notiks "Latvijas Meža dienas", kas būs veltītas meža nozīmei klimata pārmaiņu mazināšanā.

Galvenā tēma - mežs un klimats: vai mežs izglābs pasauli? Īpašie viesi Skolu dienā - grupa "Citi zēni" un Ģimenes dienā - "Bermudu divstūris"! Pasākumu rīko AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību, "Zaļā josta" un vairāk nekā 100 meža nozares organizācijām. Vairāk informācijas šeit.

Foto: publicitātes

Meža dienas ir tradīcijām bagāts pasākumu cikls, kas tiek rīkots ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

"Latvijas Meža dienas" ir vērienīgākais meža izziņas pasākums Baltijā,

kas pulcē dažādas ar mežu un dabu saistītas organizācijas un mudina visu vecumu bērnus un pieaugušos apmeklēt daudzveidīgas meža izziņas pieturas, kā arī piedalīties izglītojošās aktivitātes kopā ar rūķiem, Cūkmenu un īstiem meža večiem!"

Puse no Latvijas ir mežs

Skaidrojot šo pasākumu nozīmi, Meža nozares stratēģijas un atbalsta nodaļas vecākā eksperte Māra Mīkule stāsta: "Mežs Latvijā aizņem vairāk nekā 50% teritorijas. Mežs mums ir viens no galvenajiem resursiem arī ekonomiskajai dzīvotspējai, un tas tā ir jau no seniem laikiem.

Ņemot vērā to, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo pilsētvidē, viņi kļūst urbānāki, un tieši šī iemesla dēļ šie pasākumi ir ļoti būtiski, lai rosinātu izpratni un zināšanas par meža bagātību. Tikpat svarīgi ir runāt arī ar skolēniem, lai pastāstītu par profesionālajām iespējām šajā nozarē."

"Cilvēkiem, kuriem ikdienā ir citādākas pamatintereses, šie pasākumi ir ļoti vērtīgi," teic Mīkule.

Rūpēs par mežu

Meža resursu saglabāšana un ilgtspējīga izmantošana ir viens no labākajiem veidiem, kā rūpēties par planētu un mums pašiem. Ir būtiski nodrošināt mežu veselību, tādējādi gādājot gan par cilvēku iztiku, gan bioloģisko daudzveidību un veselīgu apkārtējo vidi.

Taču joprojām mežs ir apdraudēts – no 2015. līdz 2020. gadam mežu izciršanas dēļ ik gadu tika zaudēti 10 miljoni hektāru meža. Arī kaitēkļi kopš 2015. gada ik gadu nodarījuši postījumus 35 miljonos hektāru meža, bet ugunsgrēki – 98 miljonos. Mūsu uzdevums ir nosargāt šo vērtīgo dabas resursu.

Vēsturiski Starptautiskās Meža dienas sākotnējie pamati meklējami jau 1971. gadā, kad ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija ieviesa Pasaules Meža dienu, kā arī nesenākā pagātnē, kad starptautiskais Mežsaimniecības izpētes centrs dibināja Meža dienu (2007). Šobrīd abi minētie pasākumi vairs nenotiek.

ANO Ģenerālā asambleja (UNGA) 21. martu par Starptautisko mežu dienu pasludināja 2012. gadā.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu