ASV notikusi radioaktīvas vielas noplūde. AES par to paziņoja vairākus mēnešus vēlāk

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: hxdyl/Shutterstock

Minesotas atomelektrostacijā (AES) pagājušajā gadā notikusi radioaktīvas vielas noplūde. Tomēr plašākai sabiedrībai to atklāja vairākus mēnešus vēlāk - šī gada martā, vēsta portāls "Science Alert".

Tikai martā Minsesotas AES vadība paziņoja, ka 2022. gada novembrī stacijā notikusi radioaktīvo tritiju saturoša ūdens noplūde. Piesārņojums galvenokārt nonāca tikai AES. 

Uzņēmums "Xcel Energy", kas darbojas Minesotas AES, neatklāj, kādēļ mēnešiem ilgi sabiedrībai nevēstīja par noplūdi.

Uzņēmums skaidro, ka par negadījumu ziņoja valsts amatpersonām un federālajai Kodolenerģijas regulēšanas komisijai.

Noplūde notikusi 2022. gada 22. novembrī.

"Lai gan šī noplūde nerada risku sabiedrībai vai videi, mēs to uztveram ļoti nopietni un strādājam, lai droši atrisinātu situāciju," norādīts uzņēmuma prezidenta Krisa Klārka paziņojumā.

Uzņēmums atklāj, ka noplūduši 1 514 164 litri ūdens, kas satur tritiju.

Tomēr tas neaizplūda līdz Misisipi upei un nepiesārņoja dzeramā ūdens avotus. Amatpersonas aktīvi pārskata datus no notikuma vietas un uzrauga centienus nepieļaut piesārņojumu, norāda Minesotas Piesārņojuma kontroles aģentūra.

"Xcel Energy" norāda, ka izdevies atgūt 25% no noplūdušā tritija un turpinās vielas savākšanu šī gada laikā. Noplūde radās ūdens caurulē starp divām ēkām Montičelo AES.

Tritijs ir radioaktīvs ūdeņraža izotops, kas ir elektroenerģijas ražošanas blakusprodukts atomelektrostacijās. Tas var arī dabiski rasties vidē. 

Noplūde konstatēta, veicot regulāras gruntsūdeņu pārbaudes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu