"Mums ir dilemma..." SOK prezidents jau atkal aicinājis sportu nošķirt no politikas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tomass Bahs
Tomass Bahs Foto: dpa/scanpix

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs, uzstājoties Rūras politiskajā forumā, atkal runājis par "vienlīdzību" un "sporta iejaukšanos politikā".

Jau ilgāku laiku viens no būtiskākajiem jautājumiem sporta pasaulē ir krievu un baltkrievu sportistu iekļaušana 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs. SOK prezidents Tomass Bahs vairākkārt ir aicinājis izvērtēt iespējas, kā krievu un baltkrievu sportisti varētu tikt integrēti sporta apritē.

Bahs savās uzrunās lielākoties koncentrējas uz SOK misiju apvienot cilvēkus un nediskriminēt, kā arī aicina nejaukt politiku uz sportu. Šī uzruna nebija izņēmums.

"Ja politika nolems, kas [Olimpiādē] piedalās un kas ne, tad atlēti kļūst par politikas instrumentiem. Tad sportam ir neiespējami parādīt savu vienojošo spēku. Mums vajag būt politiski neitrāliem, bet ne apolitiskiem. Mēs apzināmies, ka politika valda pār pasauli. Mēs arī apzināmies, ka mūsu lēmumiem ir politiskas sekas un tas ir jāņem vērā," sacīja Bahs.

"Mums nevajadzētu pieļaut kļūdu un kļūt par tiesnešiem politisko nesaskaņu risināšanā, jo tādā gadījumā šīs politiskās varas mūs iznīcinās," turpināja SOK vadītājs.

Pēc karadarbības sākuma pērnā gada 24. februārī SOK krievu un baltkrievu sportistus izslēdza no starptautiska mēroga sacensībām. Viens no piedāvātajiem risinājumiem ir neitrālo sportistu princips, tomēr daudzas olimpisko spēļu dalībvalstis ir pret šādu ideju. Ukrainas puse vairākkārt ir norādījusi, ka krievu un baltkrievu dalība spēlēs vispār nav pieņemama, arī zem neitrāla karoga.

"Ukraina vēlas, un šis būs tiešs citāts, "krievu pilnīgu izolāciju". Mums ir dilemma. Mēs jūtam līdzi Ukrainas iedzīvotājiem un sportistiem. No otras puses, mums kā globālai organizācijai ir pienākums pret cilvēktiesībām un olimpisko hartu. Tāpēc nav pieļaujams pilnībā izolēt cilvēkus ar konkrētu pasi," sacīja Bahs.

Parīzes olimpiskās spēles norisināsies nākamā gada vasarā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu