Baltkrievijā žurnālistam piespriests cietumsods par VDK pieminēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: FOTOKITA/Shutterstock

Baltkrievijas tiesa ceturtdien, 23. martā, piespriedusi trīs gadu cietumsodu žurnālistam par rakstu, kurā pieminēta Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK).

Žurnālists Genādijs Možeiko tika atzīts par vainīgu Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko apvainošanā, kā arī nacionālo un sociālo nesaskaņu izraisīšanā, vēsta režīma kontrolētā ziņu aģentūra BELTA.

Možeiko strādāja Krievijas prokremliskā laikraksta "Komsomolskaja Pravda" Minskas birojā.

Izmeklēšana pret viņu tik sākta saistībā ar 2021. gada rakstu par Minskā notikušu apšaudi, kurā bijusi iesaistīta Baltkrievijas Valsts drošības komiteja. Raksts tika izņemts no interneta neilgi pēc publicēšana.

Baltkrievijas policija tolaik paziņoja, ka Možeiko aizbēdzis uz Krieviju cerībā tālāk doties uz kādu trešo valsti, bet viņš tika deportēts atpakaļ uz Baltkrieviju, kur tika aizturēts.

Pēc viņa aizturēšanas "Komsomolskaja Pravda" slēdza savu biroju Minskā.

Minskas pilsētas tiesa šomēnes opozīcijas tīmekļa izdevuma "Tut.by" galvenajai redaktorei Marinai Zolotovai un ģenerāldirektorei Ludmilai Čekinai piesprieda 12 gadus cietumā.

Zolotova un Čekina bija apsūdzētas par izvairīšanos no nodokļiem, ko Minskas režīms bieži izmanto kā ieganstu oponentu apklusināšanai.

Februārī Baltkrievijas tiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu Polijas laikraksta "Gazeta Wyborcza" žurnālistam Andžejam Pohobutam par Lukašenko režīma kritiku.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") apkopotā informācija liecina, ka Baltkrievijā pašlaik ir 1454 politieslodzītie.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu