Izglītības ministre apņēmusies apbrauktāt izglītības iestādes Latvijas reģionos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Zane Bitere/LETA

Izglītības ministre Anda Čakša (JV) apņēmusies līdz 1. maijam darba vizītēs iepazīties ar situāciju izglītības iestādēs Latvijas reģionos, lai iegūtu informāciju kritēriju izstrādei skolu tīkla reformēšanai.

Kā šodien žurnālistiem stāstīja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), vizīšu laikā tikšot analizēta katras pašvaldības situācija, piemēram, skolu infrastruktūra un pedagogu pieejamība.

Vizītēs tikšot analizēta izglītības iestāžu tīkla stratēģija pašvaldībā, attīstības plāni, dati par skolēniem un skolotājiem, dati par pašvaldības iedzīvotāju migrāciju un demogrāfisko situāciju.

IZM Izglītības departamenta vadītāja Edīte Kanaviņa skaidroja, ka pašvaldībās ar mazu skolēnu skaitu vai kurās novērojams skolēnu skaita kritums pēdējo desmit gadu laikā tiks mēģināts rast atbildi, vai tur ir paredzama iedzīvotāju skaita stabilizēšanās, tomēr nepieciešams skatīties tālākas izglītības struktūru reorganizācijas virzienā.

Viņa piebilda, ka svarīgi ir ne tikai pieejamie dati, bet arī konteksts, par piemēru minot Valmieru, kur esot izrādījies, ka tradīciju un vietējo kopienu dēļ nav iespējams variants apvienot vairākas izglītības iestādes vienā.

Līdz šim ministre vai ministrijas pārstāvji apmeklējuši 18 no vairāk nekā 40 pašvaldībām, galvenokārt Pierīgas un Vidzemes reģionos.

Visas pašvaldības, tai skaitā Rīgu, plānots apmeklēt līdz 1.maijam. Pēc tam ministrija virzīs uz valdību kritērijus skolu tīklam, kas tiks izstrādāti, ņemot vērā iegūto informāciju un pašvaldību un pētnieku viedokli. Balstoties uz šiem kritērijiem, pašvaldībām no 2024./2025. mācību gada būs jāpieņem lēmumi par skolu tīkla izmaiņām.

Kā ziņots, IZM jau ilgstoši cenšas panākt skolu ar mazāku skolēnu skaitu reorganizāciju, jo saskata iespējas šādi ietaupīt budžeta līdzekļus, kurus varētu novirzīt skolotāju algu celšanai. Šādi plāni allaž ir sastapušies ar pašvaldību pretestību, kas savukārt argumentē, ka skolu slēgšana nozīmējot apdzīvoto vietu izmiršanu reģionos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu