Zviedrija prasīs Ungārijai paskaidrojumus par kavēšanos atbalstīt NATO paplašināšanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO karogs.
NATO karogs. Foto: Shutterstock

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons ceturtdien paziņojis, ka Stokholma pieprasīs Ungārijai paskaidrojumus par to, kādēļ tā kavējas parlamentā atbalstīt Zviedrijas iestāšanos NATO. Vienlaikus Somijas iestāšanās netiek bremzēta. 

"Es jautāšu, kādēļ viņi tagad nošķir Zviedriju no Somijas. Šādus signālus mēs iepriekš neesam saņēmuši, tāpēc es noteikti apspriedīšu to ar [Ungārijas premjerministru Viktoru] Orbānu," sabiedriskajam radio "Sveriges Radio" sacīja Kristersons.

Orbāns un Kristersons šodien piedalās Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē.

Pagājušā gada maijā Zviedrija un Somija iesniedza pieteikumu dalībai NATO, kas jāapstiprina visām 30 NATO dalībvalstīm. Abas valstis paudušas cerību tikt uzņemtas aliansē līdz NATO samitam jūlijā Viļņā.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kuras joprojām nav ratificējušas Somijas un Zviedrijas lūgumus pievienoties aliansei.

Orbāna valdošā partija "Fidesz" paziņojusi, ka parlaments ratificēs Somijas iestāšanos NATO 27. martā, bet lēmumu Zviedrijas gadījumā pieņems vēlāk.

Orbāna biroja vadītājs Gergejs Gujāšs šodien paziņoja, ka pastāv labas izredzes, ka Zviedrijas iestāšanās NATO tiks atbalstīta šajā parlamenta sesijā, kas ilgs līdz 15.jūnijam.

Arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir lūdzis parlamentu ātri ratificēt Somijas lūgumu uzņemt to NATO, bet Zviedrijas jautājumā Turcija ieturējusi pauzi.

Turcija pārmet Zviedrijai, ka tā neizturas pietiekami stingri pret cilvēkiem un organizācijām, ko Ankara uzskata par teroristiskām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu