Provocēja naidu pret latviešiem un ukraiņiem. VDD lūdz apsūdzēt sociālā tīkla grupas "Kriminālā Latvija" administratoru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VDD. Ilustratīvs attēls.
VDD. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotāju un administratoru Juriju Mihailovu par naida provocēšanu pret latviešiem un ukraiņiem.

Dienests jau iepriekš tika informējis, ka 2022. gada 22. martā sāka kriminālprocesu saistībā ar šīs grupas darbību. Dienests grupā "Kriminālā Latvija" publicētajā saturā konstatēja Krievijas bruņoto spēku Ukrainā veikto kara noziegumu sistemātisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī mērķtiecīgu nacionālā un etniskā naida veicināšanu, informēja dienests.

No šī kriminālprocesa šogad 14. februārī izdalīts atsevišķs kriminālprocess pret konkrēto personu, kura, izmeklētāju skatījumā, ar saviem komentāriem mērķtiecīgi provocēja naidu pret latviešiem un ukraiņiem.

Aizdomās turētā persona plašam personu lokam izplatījusi latviešus un ukraiņus nomelnojošu dezinformāciju, kā arī par šo tautību cilvēkiem izteicās naidīgi, nievājoši un aizskaroši, pārkāpjot Satversmē un starptautiskajos tiesību aktos noteiktās izteiksmes brīvības robežas.

Nesen šajā grupā tika pārpublicēta odiozās Krievijas politiķes un ASV par spiegošanu notiesātās Marijas Butinas intervija ar Kirilu Fjodorovu, kurš Latvijā notiesāts par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un naidīgu attieksmi pret ukraiņiem un latviešiem. Latvijas pilsonis Fjodorovs, kuram tika piespriests 12 400 eiro sods, šajā intervijā apgalvoja, ka aizturēšanas laikā esot ticis spīdzināts ar elektrību.

Jau ziņots, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD kopumā sācis vairākus desmitus kriminālprocesu un no Valsts policijas pārņēmis kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas ārpolitikas interešu atbalstam.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD vairākās lietās aizturēja blogeri Kirilu Fjodorovu, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotāju un administratoru Mihailovu, "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvi Aivi Vasiļevski, bijušo Rīgas domes deputātu Ruslanu Pankratovu, Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" pārstāvi Maratu Kasemu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu