Garisons vizītē ASV cenšas paātrināt HIMARS un pretkuģu raķešu sistēmu piegādi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons atrodas darba vizītē ASV, kur cita starpā cenšas paātrināt HIMARS un pretkuģu raķešu sistēmu piegādi.

Kā informēja AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa, pirmdien, 27. martā, Garisons tikās ar ASV Armijas sekretāra vietnieku apgādes, loģistikas un uzturēšanas jautājumos Duglasu Bušu, valsts sekretāra asistenti politisko un militāro lietu jautājumos Džesiku Luisu un ASV valsts sekretāra padomnieku Dereku Šalē.

Sarunās ar Bušu un Luisu Latvijas AM pārstāvis izcēlis nepieciešamību paātrināt augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (High Mobility Rocket Artillery System - HIMARS) un pretkuģu raķešu sistēmu NSM (Naval Strike Missile) iegādes.

ASV amatpersonas paudušas politisko atbalstu Latvijas industriālās bāzes stiprināšanai un ražošanas kapacitātes attīstīšanai, kas ir būtiski, domājot par spēju uzturēt Nacionālo bruņoto spēku vienību nodrošinājumu militāra uzbrukuma gadījumā.

Savukārt, tiekoties ar Šalē, Garisons apspriedis šī brīža situāciju Ukrainā, kā arī Latvijas un ASV līdzšinējo un turpmāko atbalstu Ukrainai.

Garisons tikās arī ar ASV Kara pētījumu institūta dibinātāju un vadītāju Kimberliju Keigenu, lai pārrunātu domnīcas secinājumus par Krievijas iebrukuma Ukrainā iespējamajiem attīstības scenārijiem, kā arī turpmākajiem potenciālajiem Krievijas draudiem.

Otrdien Garisons vēl tiksies ar ASV aizsardzības sekretāra vietnieku politikas jautājumos Kolinu Kālu un aizsardzības sekretāra vietnieku iegādes un uzturēšanas jautājumos Viljamu Laplanti.

Savukārt trešdien un ceturtdien Garisons apmeklēs Kanādu.

Kā atzīmē AM, ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā. Pērnā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm "Baltijas drošības iniciatīvas" ietvaros 2023. gadam fiskālajam gadam, kas tiks novirzīts militāro spēju attīstībai.

ASV ir apstiprinājusi plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības. Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās vienību klātbūtni rotācijas kārtībā gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs. Tas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Savukārt pērnā gada decembrī Gaisa spēki saņēma pirmos divus no kopskaitā četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem "Black Hawk", kas ievērojami stiprina Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu