Opozīcijas deputāte apšauba Valsts prezidenta institūta lietderību Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāte Skaidrīte Ābrama zvērestu jeb svinīgo solījumu apliecina ar savu parakstu 14. Saeimas pirmās sēdes laikā.
14. Saeimas deputāte Skaidrīte Ābrama zvērestu jeb svinīgo solījumu apliecina ar savu parakstu 14. Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Paskatoties uz citu valstu pieredzi, rodas jautājums, vai Latvijā vispār ir nepieciešams Valsts prezidenta institūts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Saeimas opozīcijas deputāte, bijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama (P).

Pie šāda jautājuma viņa nonāca, lūgta komentēt gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas. Ābrama gan uzsvēra, ka tās ir viņas personīgās pārdomas, nevis visas "Progresīvo" frakcijas redzējums.

Deputāte atzīmēja, ka Latvija ir maza valsts ar visai skaidriem varas dalīšanas principiem, un viņu māc šaubas, vai šādā sistēmā ir vajadzīgs vēl viens papildu posms. Politiķe uzskata, ka Valsts prezidenta amatu varētu likvidēt, bet tā funkcijas - pārdalīt.

"Es esmu vispār par valsts pārvaldības optimizāciju, un es šeit redzu, ka ir iespēja optimizēt šo prezidenta institūtu, vienkārši pārdalot tās funkcijas vai arī periodiski mainot tos, kas tās veic," sacīja Ābrama, aicinot nebaidīties no Satversmes grozīšanas gadījumos, kad tas ir vajadzīgs.

Papildu arguments par labu Valsts prezidenta institūta likvidēšanai esot tas, ka Latvijai valsts priekšstāvja izraudzīšanās process vienmēr ir bijis smags un sāpīgs, bet pēc tam bieži sekojusi vilšanās.

Lūgta komentēt pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita darbu un izredzes saņemt atbalstu no "Progresīvajiem", ja viņš nolems kandidēt uz otro termiņu, Ābrama atbildēja, ka "Progresīvie" par to vēl nav lēmuši un viedoklis šajā jautājumā vēl nav noformulēts. Viņa norādīja, ka pēdējā gada laikā Levits ir performējis atšķirīgi no trīs iepriekšējiem gadiem. Vienlaikus deputāte arī sacīja, ka "Progresīvie" neizslēdz sava kandidāta izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam, un, iespējams, tā varētu būt sieviete.

Kā ziņots, Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks 31.maijā. Pašreizējais prezidents Levits vēl nav atklājis, vai kandidēs uz otro termiņu šajā amatā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu