"Elenger" Latvijas mājsaimniecībām piedāvās divus dabasgāzes tarifu plānus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gāzesvads. Ilustratīvs foto
Gāzesvads. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Igaunijas dabasgāzes un elektroenerģijas pārdevēja "Eesti gaas" meitaskompānijas Latvijā SIA "Elenger" Latvijas mājsaimniecībām piedāvās divus dabasgāzes tarifu plānus, ceturtdien preses konferencē sacīja "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte.

"Elenger" pamatā fokusēsies uz iedzīvotājiem, kuri dabasgāzi izmanto apkurei. Šiem klientiem no 1.maija tiks piedāvāti divi tarifu plāni - elastīgais plāns ar dabasgāzes cenu 0,067 eiro par kilovatstundu (eiro/KWh), iekļaujot akcīzes un pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī fiksētais tarifu plāns ar dabasgāzes cenu 0,077 eiro/KWh ar nodokļiem.

Patlaban Latvijā līdz 30.aprīlim ir spēkā regulētais tarifs ar dabasgāzes cenu 0,09728 eiro/KWh kopā ar valsts atbalstu.

Skulte sacīja, ka "Elenger" piedāvās dabasgāzi arī tām mājsaimniecībām, kuras to izmanto tikai ēdiena gatavošanai, par tarifu 0,115 eiro/KWh.

Vienlaikus Skulte atzina, ka dabasgāzes tirgus atvēršanas regulējums Latvijā ir ļoti novēlots, turklāt valdība to vēl nav apstiprinājusi. Tas gan nemainīšot "Elenger" plānus par dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām.

Skulte skaidroja, ka "Elenger" sašķidrināto dabasgāzi piegādā tieši no ražotāja - Norvēģijas kompānijas "Equinor", turklāt "Elenger" esot vienīgā kompānija Baltijā, kurai ir piekļuve abiem sašķidrinātās dabasgāzes termināļiem - Klaipēdai un Inkoo.

Šogad "Elenger" plāno saņemt vismaz 10 sašķidrinātās dabasgāzes kuģus, bet 2024.gadā kuģu skaits būšot lielāks.

Latvijā "Elenger" darbojas kopš 2018.gada un līdz šim piegādāja gāzi biznesa klientiem. Skulte informēja, ka "Elenger" pieder ap 15% no Latvijas biznesa klientu tirgus.

Jau ziņots, ka 1.maijā notiks dabasgāzes tirgus pilnīga atvēršana.

Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotajiem datiem, 2022.gada decembrī kopējais mājsaimniecību skaits, kuras lietoja dabasgāzi, bija 372 000.

Tostarp, piemēram, "Latvenergo" dabasgāzi piegādā nedaudz vairāk kā 5% mājsaimniecību, kuras ir dabasgāzes lietotājas.

"Elenger" darbojas Somijā, Baltijas valstīs un Polijā. Grupai šobrīd kopumā ir 50 000 klientu.

Kompānija "Elenger" reģistrēta 2017.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 28,67 miljoni eiro un peļņa - 98 070 eiro. "Elenger" vienīgais īpašnieks ir "Eesti gaas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu