"Latvijas gāzes" klienti vairs nevarēs izvēlēties izlīdzināto maksājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo. Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz ar marta beigām AS "Latvijas gāze" klienti vairs nevarēs izvēlēties izlīdzināto maksājumu par gāzi.

Valdība pērn septembrī apstiprināja grozījumus, kas paredzēja, ka "Latvijas gāzes" klienti līdz 2023. gada 31. martam varēs izvēlēties veikt norēķinus par patērēto dabasgāzi pēc izlīdzinātā vai ikmēneša maksājuma.

Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka pērn 25. augustā publiskais tirgotājs "Latvijas Gāze" paziņoja, ka 2022. gada 15. septembrī stāsies spēkā izmaiņas publiskā tirgotāja norēķinu kārtībā par dabasgāzi mājsaimniecībām, paredzot, ka izlīdzinātā maksājuma norēķinu veidu saviem klientiem vairs nepiedāvās. Turpmāk visiem jauniem mājsaimniecību klientiem publiskais tirgotājs piedāvāja uzreiz saņemt ikmēneša rēķinu, savukārt esošiem mājsaimniecību klientiem norēķinu veida maiņa bija paredzēta pakāpeniski līdz 2022. gada nogalei. Līdz ar to EM normatīvajā regulējumā iekļāva kārtību, kā tiks nodrošināta pāreja uz ikmēneša maksājumu par faktiski patērēto dabasgāzi.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) aicināja mājsaimniecības, kuras to spēj, pakāpeniski atteikties no izlīdzinātā maksājuma un, vērtējot faktisko ikmēneša patēriņu, apzināt savas iespējas ietaupīt. Savukārt tām mājsaimniecībām, kuras nespēja maksāt pēc faktiskā patēriņa, izlīdzinātais maksājums bija jānodrošina līdz 2023. gada 31. martam.

EM norāda, ka gadījumā, ja saistītais lietotājs tomēr vēlējās saglabāt izlīdzinātā maksājuma norēķinu metodi, publiskā tirgotāja pienākums bija šo norēķinu veidu saglabāt, nodrošinot skaidru komunikāciju un nosacījumus šīs norēķina metodes saglabāšanai. Šo pāreju bija jānodrošina līdz 2023.gada 31.martam, lai lietotājiem līdz pilnīgai dabasgāzes tirgus atvēršanai, kas paredzēta no 2023.gada 1.maija, varētu nodrošināt gala rēķinu izrakstīšanu un nosūtīšanu. Publiskajam tirgotājam bija jāinformē saistītos lietotājus par norēķinu veida maiņu un iespēju no tās atteikties ne vēlāk kā 30 dienas pirms norēķinu veida maiņas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu