"Progresīvie" aicina vienkāršot transpersonu dzimuma apstiprināšanu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Atzīmējot starptautisko transpersonu redzamības dienu, partija "Progresīvie" aicina vienkāršot dzimuma apstiprināšanas procesu, pastāstīja partijas preses sekretārs Iļja Kozins.

Viņš norāda, ka patlaban transpersonas Latvijā ir viena no vismarginalizētākajām un neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām. Pētījumi rāda, ka līdz pat 43% transpersonu savas dzīves laikā ir mēģinājušas izdarīt pašnāvību.

"Progresīvie" uzsver, ka demokrātiskā sabiedrībā ir jārūpējas par visiem tās locekļiem, jo sevišķi par visneaizsargātākajiem. Tāpēc ir pienākums darīt visu, lai novērstu iemeslus, kuri cilvēkus noved pie šāda "risinājuma". Viens no problēmas iemesliem esot nesakārtotais dzimuma apstiprināšanas process, kas ir ilgs, sarežģīts un nereti arī dārgs.

"Progresīvie" uzstāj, ka ir jānodrošina iespēja mainīt dzimuma ierakstu dokumentos uzreiz pēc psihiatra diagnozes saņemšanas, kā arī mainīt vārdu uz izvēlēto vienlaikus ar dzimuma ieraksta maiņu.

Tāpat ir jāatsakās no nepamatoti medikalizētām prasībām dzimuma maiņas regulējumā, jo sevišķi no prasības veikt sterilizāciju.

"Progresīvie" atzīmē, ka jānodrošina transdzimuma jauniešiem tiesības veikt sociālo pāreju bez juridiskas vai medicīniskas dzimuma maiņas, kas veicama tikai pēc pilngadības sasniegšanas.

"Ja patiešām vēlamies pārstāvēt Eiropas, nevis Putina Krievijas vērtības, mazāk aizsargātu sabiedrības grupu cilvēktiesībām ir jātop par valsts līmeņa prioritāti. Jo dažādība ir vērtība!" pārliecināts "Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens.

Partijas ieskatā, ilgtermiņā jāplāno arī iespēja valsts pilnībā vai daļēji apmaksātai hormonu terapijai un citai transdzimuma personām būtiskai veselības aprūpei. Tāpat jāveicina veselības aprūpes speciālistu zināšanas par transpersonu vajadzībām un sabiedrības izpratne par transpersonu tiesībām kā cilvēktiesībām.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu