Spermas donors no Nīderlandes tiek saukts pie atbildības par 550 bērnu radīšanu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jonathan Jacob Meijer/Facebook.com

Četrdesmit vienu gadu vecais nīderlandiešu mūziķis Džonatans Džeikobs Meijers no Hāgas tiek apsūdzēts spermas ziedošanas limitu pārkāpšanā. Nīderlandietis iesūdzēts tiesā, lai piespiestu viņu pārtraukt nodarboties ar spermas donorēšanu, raksta portāls "Vice".

Civilprasību pret Džonatanu Džeikobu Meijeru, kurš tagad dzīvo Kenijā, ierosinājis "Donorkind" fonds. Tā ir Nīderlandes organizācija, kas atbalsta donoru bērnus un mātes, kuras izmantojušas donoru spermu.

Fonds lūdz tiesu rīkoties, lai apstādinātu Meijera pārmērīgo spermas ziedošanu, kas ir pretrunā ar Nīderlandē un daudzās citās valstīs spēkā esošajiem noteikumiem. Organizācija arī lūdz tiesai atļauju noteikt, kurām klīnikām Meijers ir ziedojis, lai iznīcinātu tur glabātos Meijera spermas krājumus. Izņēmums varētu būt vien tad, ja Meijera spermas paraugi tiek turēti glabāšanā sievietēm, kurām jau ir bērns, kas radīts ar Meijera spermas palīdzību, un kuras nākotnē vēlas radīt bērnam ģenētiski radniecīgu brāli vai māsu.

"Donorkind" priekšsēdētājs Tiess van der Mērs savā paziņojumā norādījis, ka tiek uzskatīts, ka Meijers ir radījis vismaz 550 bērnus, izmantojot vismaz 13 klīnikas visā pasaulē.

"Mēs rīkojamies, jo valsts valdība neko nedara," sacīja van der Mērs. "Meijeram ir globāli sakari, un viņš veic darījumus ar lielām starptautiskām spermas bankām."

Meijers jau tika iekļauts donoru melnajā sarakstā 2017. gadā pēc tam, kad Nīderlandes Dzemdību un ginekoloģijas biedrība atklāja, ka ar viņa spermas palīdzību pasaulē nākuši vairāk nekā 100 bērni 11 Nīderlandes klīnikās. Tas bija pretrunā valstī spēkā esošajām vadlīnijām, kas nosaka, ka spermas donoram nevajadzētu būt tēvam vairāk nekā 25 bērniem. To svarīgi ievērot, lai izvairītos no incesta, tuvu radinieku sakrustošanās un psiholoģisku ciešanu riska donoru bērniem, kuri kādreiz var uzzināt, ka viņiem ir desmitiem bioloģisko brāļu un māsu.

Tomēr Meijers, iespējams, arī pēc iekļūšanas spermas donoru melnajā sarakstā turpināja ziedošanu starptautiskām spermas bankām, izmantojot pseidonīmu.

Advokāts Marks de Heks, kurš pārstāv "Donorkind", teicis, ka Meijers ar savu pēcnācēju radīšanas vēlmi pārkāpis 25 donora bērnu ierobežojumu un rīkojies nelikumīgi, kā arī radījis kaitējumu ģimenēm, kuras izmantoja viņa spermu, lai ieņemtu bērnu. "Šī rīcība ir bīstama donora bērnu garīgajai labklājībai un veselībai," teikts advokāta paziņojumā.

Tiek apgalvots, ka vaislīgais mūziķis apzināti maldinājis cilvēkus, neatklājot patiesību par savu donora vēsturi un ziedošanas reižu skaitu. Nīderlandiete Eva, kura 2018. gadā dzemdēja bērnu, izmantojot Meijera ziedoto spermu, savā paziņojumā norādījusi, ka tiesas process ir pēdējais līdzeklis, lai apstādinātu Meijeru un viņš nevarētu nodarīt kaitējumu vēl vairāk cilvēkiem.

"Ja es būtu zinājusi, ka viņam jau ir vairāk nekā 100 bērnu, es nekad viņu nebūtu izvēlējusies," sacīja Eva. "Domājot par sekām, kādas tas var atstāt uz manu bērnu, man kļūst slikti. Vēršanās tiesā ir vienīgā iespēja, kas man ir."

Lai gan šī lieta ir pirmā šāda veida tiesas prāva Nīderlandē, līdzīgi skandāli ap pārlieku ražīgiem spermas donoriem jau iepriekš nonākuši Nīderlandes ziņu virsrakstos, iedvesmojot plānus izveidot vienotu nacionālu spermas donoru reģistru.

Fonds "Donorkind" pagājušajā gadā paziņoja, ka ir identificējis vismaz 10 ārstus, kuri Nīderlandē bija nelikumīgi izmantojuši paši savu spermu, lai sievietes ieņemtu bērnus. Veicot DNS testus, ir konstatēts, ka nīderlandiešu ārsta Jana Karbāta auglības klīnikā Roterdamā dzimuši vismaz 90 bērni, kuru radīšanai ārsts izmantojis savu spermu.

Prasībā pret Meijeru tiks izskatīta tuvāko nedēļu laikā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu