Spāņu aktrise 68 gadu vecumā izmanto surogātmātes pakalpojumus un saceļ kājās visu Spāniju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ana_obregon_oficial/Instagram

Spāņu televīzijas aktrise Ana Obregona 68 gadu vecumā kļuvusi par māti meitenītei, izmantojot surogātmātes pakalpojumus, raksta BBC. Spāņu prese viņu nofotografējusi ar meitiņu rokās pie kādas slimnīcas ASV. Spānijā uzliesmojusi karsta diskusija par aktrises lēmumu.

Aktrises vienīgais dēls 2020. gadā 27 gadu vecumā nomira no vēža. Obregonai tas bija milzīgs trieciens, un intervijās viņa bieži runājusi par to, cik grūti ir turpināt dzīvi bez viņa. Pēc dēla nāves viņa zaudējusi arī abus vecākus.

Foto: ana_obregon_oficial/Instagram

Marta beigās Obregona nokļuvusi uz žurnāla "¡Hola!" vāka, dodoties projām no kādas Maiami slimnīcas ar pirms dažām dienām dzimušo meitiņu rokās.

Savā "Instagram" kontā aktrise vēlāk komentējusi žurnāla vāku ar šādu ierakstu: "Manā tumsā ienāca mīlestības pilna gaisma. Es nekad vairs nebūšu viena. ES ATKAL ESMU DZĪVA."

Savā dzimtenē Spānijā Ana Obregona nonākusi diskusiju un viedokļu krustugunīs. Spānijā surogātgrūtniecība ir aizliegta, bet vecāki var adoptēt bērnu, kas dzimis surogātmātei, kad ar bērnu atgriežas valstī.

Surogātmātes izmantošana izraisījusi diskusijas Spānijas sociālajos medijos, un daži Spānijas kreisā spārna valdības ministri izteikuši sašutumu.

Spānijas izglītības ministre Pilāra Alegrija attēlu, kurā Obregona atstāj slimnīcu, nosaukusi par "Dantesku", atsaucoties uz itāļu rakstnieka Dantes ceļojumu pa elli. Viņa piebilst: "To nesauc par surogātmātes pakalpojumu, tā ir dzemdes īrēšana, kas, kā mēs zinām, Spānijā ir nelikumīga prakse."

Līdztiesības ministre Irēna Montero teikusi, ka Obregonas rīcība ir "vardarbības pret sievietēm veids", un piebilda, ka tie ir skaidri redzami aizspriedumi pret nabadzību, jo sievietes visbiežāk kļūst par surogātmātēm naudas dēļ.

"Sieviešu ķermeņus nevajadzētu ne pirkt, ne īrēt, lai apmierinātu kāda vēlmes," paziņojis ministrs Fēlikss Bolanjoss.

Taču Kuka Gamarra no konservatīvās Tautas partijas izteikumos bija piesardzīgāka, sakot, ka šī tēma ir jārisina ar "dziļu un rāmu debašu palīdzību, jo tā skar daudzus morālus, ētiskus un reliģiskus jautājumus".

Spānijas sociālistu vadītā koalīcijas valdība nāca pie varas gandrīz pirms pieciem gadiem un ir padarījusi sieviešu tiesības par vienu no galvenajām politikas jomām. Šā gada sākumā Spānijas valdība noteica stingrākus ierobežojumus surogātmāšu izmantošanai, aizliedzot surogātmāšu aģentūru reklāmu.

Surogātmāšu pakalpojumu izmantošana Spānijā tiek identificēta kā pret sievietēm vērstas vardarbības veids, tāpat tiek klasificēta jebkura "reproduktīvā ekspluatācija" - piespiedu grūtniecība un piespiedu aborts, piespiedu sterilizācija vai piespiedu kontracepcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu