Medijs: Kremlī pieaug paranoja. Augstas amatpersonas zaudē pases (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas drošības dienesti konfiscē augstu amatpersonu un valstij piederošu uzņēmumu vadītāju pases. Kremlis ir nobažījies, ka augsta ranga amatpersonas varētu aizbēgt uz ārzemēm, ziņo medijs "Financial Times".

Krievija turpina asiņaino iebrukumu Ukrainā. Drošības amatpersonas pastiprina ceļošanas noteikumus valstī un pieprasa, lai augstākās amatpersonas nodod savus ceļošanas dokumentus, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēstī "Financial Times".

Krievijas augstākās amatpersonas šaurā lokā kritizē Maskavas sākto iebrukumu Ukrainā. Krievijas Federālajam drošības dienestam (FSB) ir aizdomas, ka amatpersonas, iespējams, bēg uz ārzemēm. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apstiprināja, ka Krievija ir pastiprinājusi ierobežojumus ceļošanai uz ārzemēm amatpersonām, kuras strādā "jutīgos" reģionos.

Kā vēsta Krievijas laikraksts "Kommersant", vismaz septiņi reģioni ir ieteikuši vietējām amatpersonām nebraukt uz ārzemēm.

Kopš PSRS laikiem Krievijas amatpersonām, kurām bija pieeja valsts noslēpumam, savas pases bija jāatstāj seifā, ko pārvalda īpašs departaments viņu ministrijās. Taču Krievijas drošības dienesti šos noteikumus īstenoja ļoti reti.

"Situācija mainījās pēc 2014. gada, kad Krievija iebruka Krimā. Pēc tam, kad sākās plašais iebrukums, šie ierobežojumi tika piemēroti vēl plašāk," sacīja ar šo jautājumu pazīstami cilvēki. Avoti norāda, ka liela valsts rūpniecības uzņēmuma vadītāji bez oficiālas atļaujas nedrīkst atrasties vairāk kā divu stundu brauciena attālumā no Maskavas.

Krievijas elites vidū pieaug neapmierinātība ar karu Ukrainā. Ar Kremli saistītais mūzikas producents Josifs Prigožins un bijušais Krievijas politiķis Farhads Ahmedovs nesen nopludinātā telefonsarunā kritizēja Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu un viņa līdzgaitniekus.

Telefonsarunā, kas turpinās mazliet ilgāk nekā pusstundu, dialoga dalībnieki neķītrā formā nosoda Krievijas vadības rīcību un apspriež dzīvi sankciju apstākļos.

Josifs Prigožins audioierakstu nosauca par viltojumu. "Mūsdienu tehnoloģijas, neironu tīkli ļauj viltot ne tikai balsi, bet arī sarunu... Visi zina manu politisko nostāju, tā ir redzama visās intervijās un publiskajā laukā," sacīja producents, kurš atbalsta Krievijas uzsākto karu Ukrainā.

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu