"Re:Check": Vai Latvijā ir pasaulē dārgākie komunālie maksājumi? (3)

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta.

Latvijā esot pasaulē dārgākie komunālie pakalpojumi. Tā raksta sociālo mediju lietotāji, daži Saeimas deputāti un vairākas ziņu vietnes.

Informācija ir apšaubāma un nāk no kāda anonīma "Twitter" profila, kas nenorāda, kur tā atrasta un pēc kādas metodoloģijas apkopota. Sākotnējais informācijas avots, iespējams, ir interneta vietne Numbeo, kas publicē statistiku, balstoties uz anonīmu cilvēku liecībām.

Populārs, bet anonīms "Twitter" konts ar nosaukumu Stats_Feed pirmajā aprīlī publicēja ierakstu ar komunālo pakalpojumu izmaksām 85 kvadrātmetrus lielam dzīvoklim 15 pasaules valstīs. Latvija ar 298 ASV dolāriem (273 eiro) mēnesī ir sarakstā pirmā.

Foto: Ekrānšāviņš

Nākamajās dienās šo "Twitter" ierakstu pārpublicēja portāli LA.lv un NRA, norādot, ka Latvija pēc komunālo pakalpojumu izmaksām ir pirmajā vietā pasaulē.

LA.lv raksta:

"Losandželosā bāzēts statistikas profils World of Statistics Twitterī dalījies ar pārsteidzošu informāciju par pasaulē augstākajām komunālo maksājumu izmaksām. Latvija šajā sarakstā ir pirmajā vietā."

NRA ziņu piesaka šādi:

"Latvija kļūst par pasaules līderi ar lielākajiem komunālajiem maksājumiem"

Neilgi pēc tam ekrānšāviņu ar Twitter ierakstu pārpublicēja arī partijas Latvija pirmajā vietā deputāti Ainārs Šlesers un Ramona Petraviča. Ar viņu ierakstiem dalījušies vairāk nekā tūkstoš cilvēku.

Foto: Ekrānšāviņš

Stats_Feed sarakstu savā Telegram kanālā pārpublicējis arī partijas Stabilitātei! līderis Aleksejs Rosļikovs:

"Vajadzēja tā sazagties savā valstī, ka komunālie maksājumi ir pirmie dārdzības ziņā! Esam apsteiguši pat Lielbritāniju, Austriju un labi paēdušo Vāciju! Zogam bezdievīgi, zogam ūdeni no krāna un no katra kilovata dzīvoklī! Bravo!"

Foto: Ekrānšāviņš

"Twitter" publicētajā sarakstā parādītas tikai 15 valstis (pasaulē ir aptuveni 200). Šajā piecpadsmitniekā ir Indija un Venecuēla, kur komunālo pakalpojumu mēneša izmaksas esot attiecīgi 36 un 18 ASV dolāri.

Sarakstā nav lielākā daļa ES dalībvalstu. Maz ticams, ka tajās komunālie pakalpojumi ir lētāki nekā, piemēram, Indijā un Venecuēlā. Tāpēc nav pamata domāt, ka ierakstā uzskaitītās valstis būtu 15 dārgākās, kā teikts minēto portālu rakstos.

Kāpēc tvītā publicētā informācija nav uzticama?

Pirmkārt, tajā nav norādīts informācijas avots. Otrkārt, nav minēts, par kādu laika posmu ir runa – vai vērtēts konkrēts mēnesis un kurā gadalaikā, vai arī skatīts vidējais rādītājs kādā laika posmā.

Otrkārt, nav zināms, kas slēpjas aiz vārda "utilities" jeb kādu tieši pakalpojumu izmaksas tiek ņemtas vērā. Treškārt, nav norādīts, cik šajās mājsaimniecībās ir cilvēku. Ceturtkārt, nav paskaidrots, pēc kāda principa lemts salīdzināt tieši 85 kvadrātmetru lielu dzīvokļu izmaksas.

Sociālo mediju lietotāji lēš, ka "Twitter" ierakstā publicētā informācija, iespējams, ņemta no interneta vietnes "Numbeo". "Numbeo" vietnē un "Twitter" ierakstā patiesi redzamas vienas un tās pašas izmaksas tieši 85 kvadrātmetru plašam dzīvoklim.

Pēc vietnes aplēsēm Latvija pēc komunālo pakalpojumu – apkures, dzesēšanas, elektrības, ūdens un atkritumu izvešanas – esot pirmajā vietā. Taču arī šī informācija ir apšaubāma.

"Numbeo" informāciju iegūst divos veidos: meklē paši dažādos avotos (piemēram, uzņēmumu un valsts iestāžu interneta vietnēs, mediju publikācijās) un paļaujas uz anonīmu cilvēku iesūtīto. Piemēram, visa informācija par Latviju balstās uz 326 cilvēku liecībām.

Citas atsauces nav norādītas. Nav arī zināms, cik no šiem cilvēkiem ir snieguši informāciju par komunālo pakalpojumu izmaksām tieši 85 kvadrātmetru lielā dzīvoklī. Tāpat nav pierādījumu, ka cilvēki iesūtījuši korektu informāciju. Vairāki "Twitter" lietotāji pie Stats_Feed ieraksta stāsta, ka tajā redzamie skaitļi neatbilst realajām izmaksām ne Latvijā, ne citās valstīs.

Salīdzinājumam jaunākajos Oficiālās statistikas portāla datos redzams, ka pērn kopējie ar mājokļa uzturēšanu saistītie izdevumi vienai mājsaimniecībai atkarībā no reģiona bijuši vidēji 130–221 eiro mēnesī. Savukārt atkarībā no mājsaimniecības tipa tās bija vidēji 113–291 eiro mēnesī. Taču jānorāda, ka oficiālās statistikas datos iekļauta arī īre, nekustamā īpašuma nodoklis, apdrošināšana un citi izdevumi. Nav pieejami dati par atsevišķiem mēnešiem.

Foto: Oficiālais statistikas portāls

Secinājums: NRA, LA.lv un vairāki deputāti stāsta, ka Latvijā ir augstākās komunālo pakalpojumu izmaksas pasaulē. Viņu teiktais balstās uz anonīma "Twitter" konta ierakstu, kurā nav norādīts informācijas avots.

"Twitter" konts, iespējams, datus ņēmis no interneta vietnes "Numbeo", kas apkopo nevis oficiālu statistiku, bet anonīmu cilvēku iesūtītu un nepārbaudītu informāciju. Tāpēc apgalvojums, ka Latvijā ir lielākās komunālo pakalpojumu izmaksas pasaulē, ir apšaubāms.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu