Igaunijā par tehnisku kļūmi "Luminor" piemērots 32 000 eiro sods

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Postimees

Igaunijas Finanšu uzraudzības institūcija notikusi maksimālo sodu 32 000 eiro apmērā bankai "Luminor Bank" par karšu platformas tehnisku kļūmi 2022. gada 5. novembrī.

Tehniskās problēmas dēļ banka dažu klientu maksājumus rezervētajā summā iekļāva divreiz, kas nozīmē, ka nauda tika rezervēta bez klienta rīkojuma. Kopumā tāda kļūme notika 7539 maksājumos, informēja finanšu uzraugs.

Dubultā rezervētā naudas summa klientiem nebija pieejama 7.-9.novembrī. Tas nozīmē, ka banka pārkāpa prasības maksājumu apkalpošanai un atbilstoši Maksājumu institūciju un elektroniskās naudas likumam pieļāva pārkāpumu. Juridiskai personai par tādu pārkāpumu var noteikt sodu līdz 32 000 eiro.

"Bankām finanšu sektorā ir liela nozīme. Ja banka daļai klientu vairākas dienas rāda nepareizi konta bilanci un tādējādi vairākas dienas ietur ap vienu miljonu eiro, tas ir ļoti nopietns noteikumu pārkāpums. Tas var mazināt uzticību ne tikai konkrētajai bankai, bet visai finanšu sistēmai. Tādi noteikumu pārkāpumi finanšu sektorā nav pieņemami, un tādēļ "Luminor" noteikts maksimālais iespējamais sods," paziņoja Igaunijas Finanšu uzraudzības institūcijas valdes loceklis Sīms Tammers.

"Luminor Bank" lēmumu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

Pēc finanšu uzrauga lēmuma paziņošanas "Luminor Bank" pārstāvji pauda, ka pieņem tādu lēmumu,

"Klienti ir mūsu galvenā prioritāte, un esam būtiski uzlabojuši mūsu pakalpojuma stabilitāti. Esam veikuši papildu investīcijas, turpinājuši stiprināt atbilstošas komandas un pastiprinājuši sadarbību ar partneriem," informēja "Luminor", piebilstot, ka jau tuvāko mēnešu laikā klienti jutīs pārmaiņas.

Jau vēstīts, ka arī Igaunijas Patērētāju aizsardzības un tehniskā regulējuma pārvalde (TTJA) pērn oktobrī sākusi uzraudzības procedūru "Luminor Bank" par tās internetbankas darbības traucējumiem, kas ietekmē maksājumu pamatpakalpojumu nodrošināšanas kvalitāti klientiem. Nākamā regulārā pārbaude sāksies šogad otrajā ceturksnī.

TTJA pārstāvji apliecina, ka "Luminor Bank" ir apstiprinājusi, ka veiks pasākumus, lai panāktu plānoto stabilitātes līmeni, tomēr tādus uzlabojumus var veikt ilgākā periodā. Vienlaikus bankas mērķis esot jau tuvāko mēnešu laikā panākt vairākus uzlabojumus klienta ērtībām.

2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu