Studenti un jaunieši pauž bažas par diskriminācijas riskiem Valsts aizsardzības dienesta likumprojektā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilstratīvs.
Attēls ilstratīvs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodien Latvijas Studentu apvienība (LSA) un Latvijas Jaunatnes padome (LJP) atklātā vēstulē Saeimas deputātiem pauda bažas par augstākās izglītības pieejamības ierobežošanu pēc Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas virzītā priekšlikuma par budžeta vietu nodrošināšanu Valsts aizsardzības dienestā (VAD) dienējošiem, tam nepiešķirot papildu finansējumu.

Vēstulē teikts, ka budžeta vietu piešķiršana prioritāri VAD beidzējiem diskriminēs tos jauniešus, kuriem ir objektīvi iemesli nedienēt VAD, piemēram, veselības problēmas vai vecums.

Organizāciju pārstāvju ieskatā, likumprojekta norma arī nozīmēs, ka esošā sistēma, kādā tiek piešķirtas valsts finansētas budžeta vietas, proti, pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem un mācību sasniegumiem vairs nepildīs savu funkciju nodrošināt kvalitatīvu un pieejamu augstāko izglītību spējīgākajiem studētgribētājiem.

LSA un LJP aicina deputātus neatbalstīt esošo priekšlikumu, kamēr tam netiek piešķirts papildu finansējums valsts finansētu budžeta vietu nodrošināšanai.

VAD likumprojekts ir iekļauts 5. aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā izskatīšanai trešajā jeb pēdējā lasījumā.

Jau rakstīts, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 30.martā konceptuāli atbalstīja priekšlikumu, kas paredz valsts finansētas studijas augstskolās brīvprātīgajiem Valsts aizsardzības dienesta (VAD) beidzējiem.

VAD likumprojekts paredz, ka VAD militāro dienestu varēs pildīt vienā no trim veidiem - 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu, vai arī piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu, ar kopējo apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiku ne mazāk 180 dienas.

Pirmais iesaukums brīvprātīgā kārtā paredzēts šovasar.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu