Sena Einšteina vēstule atklāj pareģojumu par dzīvniekiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: poojagarg1111/"Twitter"

Vēl ilgi pirms tika atklāts, ka putni spēj redzēt Zemes magnētisko lauku, Alberts Einšteins citiem pētniekiem adresētā vēstulē apsprieda iespējamību, ka dzīvniekiem varētu būt superspējas, vēsta portāls "Science Alert".

Zinātkāram inženierim 1949. gadā sūtīta Einšteina vēstule nu izrādījusies ārkārtīgi precīza bioloģijas un fizikas jomā.

Sākotnējās inženiera Glina Deivisa vēstules ir zudušas, taču, spriežot pēc Einšteina atbildes, Deivisa jautājumam bija kāda saistība ar dzīvnieku uztveri.

"Iespējams, ka gājputnu un pasta baložu uzvedības izpēte kādreiz var novest pie izpratnes par kādu fizikālu procesu, kas vēl nav zināms," atbildē rakstīja Einšteins.

Vairāk nekā 70 gadus vēlāk noskaidrojies, ka Einšteina pareģojums bija precīzs. Tagad pierādījumi liecina, ka putni jūt Zemes magnētisko lauku. Tas ļauj putniem migrēt tūkstošiem kilometru neapmaldoties.

Citiem dzīvniekiem, piemēram, jūras bruņurupučiem, suņiem un bitēm arī ir superspējas.

"Pārsteidzoši, ka Einšteins izdomāja šo iespējamību gadu desmitiem pirms empīriskie pētījumi atklāja, ka vairāki dzīvnieki patiešām var uztvert magnētiskos laukus un izmantot šādu informāciju navigācijai,"  2021. gadā rakstīja pētnieki no Jeruzalemes Ebreju universitātes, kurā kā ziedojums nonāca šī vēstule.

Vēstules rakstīšanas laikā bioloģijas un fizikas zinātne sāka attīstīties kā nekad agrāk. Tika atklāta sikspārņu eholokācija. Patiesībā Deiviss pats bija šīs jomas pētnieks, iespējams, tieši tāpēc viņu interesēja citu dzīvnieku savādās maņas.

Viņa atbildes vēstule, kas netika atklāta līdz Deivisa nāvei 2011. gadā, ir īsa, taču tā apstiprina, ka Einšteins bija ieinteresēts bišu uzvedībā.

Vēstulē Einšteins raksta, ka viņš labi pazīst Karlu fon Frišu, kurš nesen bija atklājis, ka bites pārvietojas, izmantojot gaismas staru modeļus.

Ir zināms, ka Einšteins sešus mēnešus pirms vēstules nosūtīšanas apmeklēja vienu no fon Friša lekcijām Prinstonas universitātē. Viņam pat bijusi personīga tikšanās ar pētnieku, kas nepārprotami atstāja iespaidu.

Lai gan šķiet, ka Deivisu visvairāk interesē tas, kā šīs jaunās bioloģiskās zināšanas var sniegt informāciju par nākotnes tehnoloģijām, Einšteins apgalvo, ka ir nepieciešams vairāk bioloģisko pētījumu.

Neskatoties uz gadu desmitiem ilgajiem pētījumiem, joprojām ir palicis daudz neatbildētu jautājumu. Precīzi mehānismi, ar kuriem dzīvnieki uztver gaismu vai sajūt Zemes magnētisko lauku, joprojām tiek pētīti, kā arī šajā jautājumā ir manāmas atšķirības starp sugām.

Piemēram, šķietams, ka bites jūt magnētisko lauku savā vēderā, savukārt putni un suņi to galvenokārt izjūt ar īpašiem fotoreceptoriem acīs, ko sauc par kriptohromiem.

Pētījums tika publicēts žurnālā "Journal of Comparative Physiology A".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu