Atbildīgi mežā. Kas jāzina ikvienam par ugunsdrošības prasībām mežā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Volodymyr Burdiak/Shutterstock

Pavisam drīz Latvijā sāksies ugunsnedrošais periods. Lai arī šogad tas vēl nav izsludināts, ikvienam, dodoties atpūsties pie dabas, ir jāievēro īpaša piesardzība ugunsdrošības jautājumā. Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis stāsta, ko ņemt vērā.

Ugunsgrēki izceļas vairāku iemeslu dēļ

Par būtiskāko, kas jāatceras, Jaunķiķis stāsta: "Ugunsnedrošais periods vēl izsludināts nav, bet iedzīvotājiem jāatceras tas pats, kas katru gadu – neveidot ugunskurus tam neparedzētās vietās, nenomest izsmēķus, jo no tiem izceļas ugunsgrēki, nenobraukt no ceļiem un dabiskajām brauktuvēm."

Eksperts uzsver, ka ugunsnedrošā perioda izsludināšana ir atkarīga no laikapstākļiem. "Ja ir periods bez nokrišņiem, tad tas tiek izsludināts. Pērn to izsludināja 2. maijā. Šogad varētu būt līdzīgi – aprīļa beigas vai maija sākums," saka Jaunķiķis.

Ugunsgrēki lielākoties izceļas neuzmanības, neapdomīgas vai dažkārt ļaunprātīgas rīcības dēļ.

Valsts meža dienesta eksperts norāda, ka joprojām katru gadu konstatē gadījumus, kad neparedzētās vietās veido ugunskuru.

Arī kūlas ugunsgrēki joprojām tiek konstatēti katru gadu. "Dažkārt tas mēdz arī pārvērsties par meža ugunsgrēku. Katru gadu kūlas ugunsgrēki ir diezgan daudz. Pagaidām situācija neuzlabojas," piebilst Jaunķiķis.

Kas jāievēro?

Ugunsnedrošā periodā visiem iedzīvotājiem, uzturoties mežā, ir jāievēro ugunsdrošības prasības. Lai samazinātu meža ugunsgrēka izcelšanās iespējas, mežā ir jāievēro daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību.

Tostarp, uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas un atstāt ugunskurus bez uzraudzības, kā arī dedzināt atkritumus.

Tāpat meža ugunsnedrošajā laika periodā aizliegts braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem un veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Nedrīkst veikt jebkādu dedzināšanu, kas rada dūmus, bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta mežniecību, jo dūmi var maldināt uguns novērošanas torņu dežurantus.

Mežizstrādātāji meža ugunsnedrošajā laikposmā cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus drīkst tikai ar Valsts meža dienesta mežziņa ikreizēju rakstisku atļauju.

Savukārt meža īpašniekiem ir jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem un, ja nepieciešams, meža ugunsdzēsības automašīnas var brīvi pārvietoties.

Tāpat meža īpašniekiem ir jāzina, ka pēc meža ugunsgrēka likvidācijas viņa mežā, meža īpašnieka pienākums ir uzraudīt meža ugunsgrēka vietu.

Gan kūlas dedzināšana, gan ugunsdrošības neievērošana mežos ir administratīvi sodāma. Šāda rīcība apdraud ne tikai biotopus un dzīvo radību mežos, laukos un pļavās, bet arī cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību.

Rīcība meža ugunsgrēka gadījumā

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) noāda - ja mežu ugunsgrēks izcēlies ugunskura kurināšanas rezultātā, uzreiz mēģiniet to nodzēst, sitot liesmas ar zariem, segu vai kādu citu pieejamu priekšmetu. Uguns jādzēš slīpiem sitieniem izdegušā laukuma virzienā.

Ja uguni nodzēst nav iespējams, nekavējoties brīdiniet pārējos un ejiet prom no ugunsgrēka vietas uz ceļu, meža stigu, lauku vai ūdenskrātuves krastu.

Virzieties perpendikulāri uguns izplatīšanās virzienam. Ja aiziet no uguns nav iespējams, iegremdējieties ūdenī vai apsedzieties ar samitrinātām drēbēm. Ja Jūs esat meža laukumiņā, noliecieties tuvāk zemei. Gaiss pie zemes ir mazāk sadūmots.

Izejot laukā no ugunsgrēka vietas, paziņojiet par to, zvanot uz tālruni 112. Lielu meža ugunsgrēku dzēsīs ugunsdzēsēji.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu