Prasību lietot sejas maskas ārstniecības iestādēs varētu atcelt (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Artsaba Family/Shutterstock

Veselības ministrija (VM) rosinājusi atteikties no obligātās prasības lietot sejas maskas veselības aprūpes un ilgstošās sociālās aprūpes iestādēs, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, izriet no VM izstrādātā noteikumu projekta anotācijas, kas atrodama Tiesību aktu projektu (TAP) portālā.

Patlaban regulējums nosaka, ka, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus gan darbiniekiem, gan pacientiem ir jālieto sejas maskas. Spēkā esošais regulējums nosaka, lai saņemtu sociālās aprūpes pakalpojumus, nepieciešams uzrādīt vakcinācijas, pārslimošanas sertifikātu vai negatīvus Covid-19 testa rezultātus, kas ir pretrunā ar valstī noteiktajiem testēšanas algoritmiem.

VM norāda, ka patlaban ir uzlabojusies epidemioloģiskā situācija valstī un pasaulē. Pēdējā laikā vairs nav novērojami uzliesmojumi ar ļoti lielu Covid-19 inficēto skaitu, kā arī Covid-19 saslimšana vairumā gadījumu norit vieglā formā un slimnīcās nonāk mazāks skaits pacientu ar pamatdiagnozi Covid-19.

Covid-19 vairs nerada tik augstu risku veselības aprūpes sistēmai, kā tas bija agrāk, un patlaban Covid-19 ir pielīdzināma citām respiratorām infekcijām, piemēram, sezonālajai gripai.

Tādēļ arī Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumi ir jāpielīdzina citiem respiratoro infekciju ierobežojošiem pasākumiem, tai skaitā regulējums sejas masku lietošanai, uzskata ministrija.

Ņemot vērā citu Eiropas Savienības valstu pieredzi sejas masku lietošanas atcelšanai un prognozējot Covid-19 izplatības riska turpmāku samazinājumu, nepieciešams lemt par sejas masku lietošanas atcelšanu ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs.

Projekts paredz, ka sejas maskas var nelietot ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes centros, taču tiek paredzētas tiesības ārstniecības iestādēm un sociālās aprūpes centriem noteikt nepieciešamību lietot sejas maskas gan darbiniekiem, gan pacientiem, gan apmeklētājiem. Šāda situācijas varētu būt, piemēram uzliesmojumu gadījumā konkrētajā iestādē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu