Eiropas Parlamentā notiks debates par SKT izdoto aresta orderi Putinam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: Radowitz/Shutterstock

Eiropas Parlamentā (EP) trešdien, 19. aprīlī, notiks debates par Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izdoto Krievijas diktatora Vladimira Putina aresta orderi, norāda EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Putina un Krievijas prezidenta "bērnu tiesību" komisāres Marijas Ļvovas-Belovas apcietināšanas orderis tika izdots 2023. gada 17. martā. Abi tiek turēti aizdomās par iespējamiem kara noziegumiem, nelikumīgi deportējot un pārvietojot Ukrainas bērnus no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.

Paredzams, ka plenārsēdes debašu laikā deputāti spriedīs arī par Ukrainas bērnu drošību. Tiek lēsts, ka kopš kara sākuma tūkstošiem bērnu varētu būt nolaupīti vai piespiedu kārtā pārvesti uz Krieviju.

Jau ziņots, ka Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

SKT prezidents Pjotrs Hofmanskis videouzrunā paziņoja, ka, lai arī tiesas tiesneši ir izdevuši orderus, tie būs jāizpilda starptautiskajai sabiedrībai. SKT nav savu policijas spēku orderu izpildei.

SKT prokurors Karims Hans sāka izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu