Ikviens var iesaistīties. Kas ir lietotne "Mednis" un kādas iespējas tā sniedz?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Arnav Pratap Singh/Shutterstock

Kādreiz nebija iespējas attālināti reģistrēt un iesniegt informāciju par dzīvnieku nodarītiem postījumiem vai dažādiem novērojumiem, taču jau gadu par postījumiem mežos vai ceļu satiksmes negadījumos nobrauktiem dzīvniekiem ikviens Latvijas iedzīvotājs var ziņot lietotnē "Mednis". Kas ir šī lietotne un kā ikviens iedzīvotājs var iesaistīties?

Kas ir "Mednis"?

Lai pieņemtu pamatotus, uz kvalitatīviem datiem balstītus lēmumus meža dzīvnieku populāciju apsaimniekošanai, turpmāk informācija būs ērti iegūstama jaunajā lietotnē "Mednis", kas radīta, sadarbojoties Latvijas zinātniekiem, mežsaimniecības, lauksaimniecības un mednieku organizācijām, konsultējoties ar Valsts meža dienestu (VMD).

Lietotne "Mednis" ir savienota ar Valsts meža dienesta informācijas sistēmu "Meža valsts reģistrs" un ļauj ievākt datus par medījamiem dzīvniekiem, to klātbūtnes pierādījumiem, kā arī reģistrēt postījumus. Šogad no 1. aprīļa lietotnē ir jāreģistrē visas nomedītās mežacūkas. Citu nelimitētu medījamo dzīvnieku nomedīšanas fakti reģistrējami brīvprātīgi. Tuvākajā nākotnē lietotnē būs jāreģistrē visu medījamo dzīvnieku nomedīšanas fakts.

Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis stāsta, ka aplikācijas funkcijas var iedalīt trīs blokos. "Viens bloks ietver novērojumus. To iesniegt var jebkura persona, kurai ir šī aplikācija. Otrs bloks ir bojājumu sadaļa. Tas vairāk attiecas uz zemju īpašniekiem. Un trešais bloks ir medības, kas ir medniekiem saistoši, jo var piereģistrēt informāciju par medībām."

Svarīgs rīks medniekiem

LVM Medību tiesību nomas procesa vadītājs Guntis Ščepaniks stāsta, ka aplikācija ir liels ieguvums medniekiem un zemju īpašniekiem. "Skatoties no "Latvijas valsts mežu" perspektīvas, mēs redzam lielu ieguvumu no šīs lietotnes, jo citu zemju īpašniekiem vai apsaimniekotājiem ir iespēja ērti ievadīt postījumu datus, esot postījumu vietā.

Mēs esam konstatējuši, ka līdzšinējās diskusijās, kad nosaka medījamo dzīvnieku nomedīšanas apjomus, LVM dati ir kvalitatīvi un daudz, bet citu zemju teritorijās tie bija nepietiekami vai pieejami maz. Argumentēta diskusija, ka ir jāmedī vairāk, ja nav datu, nesanāk.

Liels ieguvums ir tas, ka īpašniekiem ir ērti norādīt postījumus. Dati saplūst vienkopus, kas ir Valsts meža dienesta meža valsts reģistrs, un var izdarīt pareizus secinājumus, vai jāmedī vairāk vai līdzšinējā apjomā un vai ir labi ar dzīvnieku skaitlisko daudzumu konkrētajā vietā," viņš skaidro.

Eksperts norāda, ka otrs galvenais ieguvums ir informācija par nomedītajiem dzīvniekiem. "Šobrīd ir jāsniedz atskaite papīra formātā, kas mēneša laikā ir jāiesniedz Valsts meža dienestā. Tad, kad konkrētas sugas, piemēram, staltbriežu medību sezona ir beigusies, ir jāgaida vēl mēnesis, lai saprastu, cik ir nomedīti medību sezonā. Digitālā ierīce sniegs atbildes uz jautājumu vien dažu minūšu laikā.

Mednieki no šīs aplikācijas iegūst to, ka nebūs papīra formātā jāiesniedz atskaites. Zemes īpašnieks iegūs operatīvu informāciju par nomedīšanas faktu.

Īpašnieks iegūst arī ērtu rīku, kur ievākt datus par postījumiem un dzīvnieku novērojumiem. Novērojumus ērti ir lietot arī medniekiem, piemēram, par aizsargājamām sugām, kā vilks. Tie visi dati palīdz pieņemt svarīgus un atbildīgus lēmumus," norāda Guntis Ščepaniks.

Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis uzsver, ka medniekiem, izmantojot lietotni "Mednis", ir svarīgi reģistrēt novērotos dzīvniekus un sniegt datus par medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem, kas var tikt izmantoti, lemjot par pieļaujamo nomedīšanas apjomu nākamajā medību sezonā.

"Medniekam agri vai vēlu obligāti būs jābūt šajā aplikācijā. Mēs ļoti ātri varam pieņemt kādu lēmumu, nevis gaidīt mēnesi. Arī informācijas apstrāde ir automatizēta. Tas ir liels ieguvums, jo mednieki arī paši redz piešķirtos apjomus," piebilst Lūsis.

Nomedītās mežacūkas būs jāreģistrē digitāli

Nākamajā, 2023./2024. gada medību sezonā medniekiem būs jāreģistrē nomedītās mežacūkas mobilajā lietotnē "Mednis", izmantojot digitālus marķieru numurus.

Tas atcels vajadzību pēc fiziskiem mežacūku marķieriem un nepieciešamību papildus iesniegt informāciju par izmantotajām mežacūku medību atļaujām.

Medību noteikumi nosaka, ka mežacūka ir nelimitētais medījamais dzīvnieks. Taču sakarā ar nepieciešamību ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatību nomedītās mežacūkas ir jāmarķē ar Valsts meža dienesta izsniegtiem bezmaksas marķieriem, bet informācija par tām mēneša laikā pēc medībām jāiesniedz dienestā.

"Lai sasniegtu Āfrikas cūku mēra vīrusa izplatības ierobežošanas mērķus un uzdevumus, Valsts meža dienests sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu pastāvīgi vērtē, cik efektīva ir pašlaik noteiktā mežacūku medību kārtība.

Ņemot vērā to, ka šobrīd arī medību saimniecībā ir attīstījušās tehnoloģijas, mums ir iespēja precīzāk ievākt datus par nomedītajām mežacūkām, labāk novērtēt radušos riskus un efektīvāk plānot situācijai pielāgotus pasākumus," Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis komentē lēmumu nomedītās mežacūkas reģistrēt mobilajā lietotnē "Mednis".

Ikviens var iesaistīties meža dzīvnieku uzskaitē

Būtiski uzsvērt, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs var iesaistīties meža dzīvnieku uzskaitē. Lietotne ir labs palīgs novērotājiem un sniedz iespēju ikvienam piedalīties meža dzīvnieku uzskaitē.

Arī nepatīkamās situācijās tā var būt lietderīga, piemēram, braucot pa ceļu un pamanot mirušu dzīvnieku. Šo informāciju var ievadīt lietotnē, ko arī redz Valsts meža dienests (VMD), kas attiecīgi var pieņemt lēmumu, ko šajā situācijā darīt.

"Vienkāršs cilvēks, kas dodas dabā, pēc sava aicinājuma var iesniegt novērojumus, piemēram, pastaigas laikā manot bebra apmetni.

Var nofotografēt un iesniegt aplikācijā. Jebkurš Latvijas iedzīvotājs var iesniegt arī uz ceļiem notriekto dzīvnieku datus. Vienīgi ir jāapstājas, jo braucot to izdarīt nevar. Dati par notriektiem dzīvniekiem arī sniedz būtiskus datus turpmāku lēmumu pieņemšanā," saka Ščepaniks.

Aplikācija automātiski nosaka atrašanās vietu, tāpēc ziņot nepieciešams no konkrētās vietas, kur nodarīts postījums vai ir pamanīts novērojums par dzīvnieka klātbūtni, pievienojot arī fotogrāfiju.

Lietotne "Mednis" pieejama vietnē "Google Play" un "AppStore". Lietotnes izveides projektu īstenoja AS "Latvijas valsts meži", biedrība "Zemnieku saeima", Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava", Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu