Ralfs Eilands un Horens Stalbe izsakās par skandālu ap Dalailamu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dalailama/ Instagram, Ralfs Eilands/Facebook

Lielu traci pēdējā laikā internetā sacēla video, kurā 87 gadus vecais tibetiešu garīgais līderis Dalailama lūdza kādu zēnu sūkāt viņa mēli. Šis skandāls joprojām raisa diskusijas, un par redzēto izteikušies arī vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri dzīvē satikuši Dalailamu. Savs viedoklis ir arī mūziķim Ralfam Eilandam.

"Tā ir uzmākšanās mazam zēnam, kas ir absolūti nepieļaujami, pretīgi un šausminoši. Vēl jo vairāk, ja to var darīt kameru priekšā, apzinoties, ka tevi filmē. Tad ir jautājums – kas tad notiek bez kamerām? Diemžēl dažādi svētie tēvi pasaulē jau ir izcēlušies ar šādām lietām.

Manuprāt, par to ir jārunā biežāk un vairāk. Īpaši, kad viņi cenšas uzspiest citiem savu taisnību, bet pašiem ir visi šie pedofilijas skandāli.

Man ir ļoti žēl, ka tā ir noticis. Lai arī neesmu ne budists, ne dievticīgs, uz Dalailamu biju lūkojies kā uz ietekmīgu personu. Un viņš ar šo rīcību ir sagrāvis savu tēlu, īpaši šādā laikā, kad ir domstarpības ar Ķīnu.

Mana tikšanās ar Dalailamu ir vēsturē. Esmu braucis viņu intervēt un spiedis roku, bet, ja publiski būtu zināmas šādas lietas, tad to, protams, nedarītu. Par savu bildi ar Dalailamu es nekaunos, un, ja kāds kaut ko vaicā, tad varu tikai pateikt: "Paskatieties gadskaitli, kad tas notika!" Tagad es vairs nedotos tikties ar Dalailamu…"

Turpretī mūziķis Horens Stalbe uzskata, ka noticis pārpratums: "Manas domas par Dalailamu nav mainījušās. Tas ir uzpūsts mediju ziņu burbulis. Uzmanīgi izpētīju visus video ar Dalailamu un neredzēju neko ārkārtēju.

Vārdus "suck tongue", kas tulkojumā no angļu valodas skan kā sūkā mēli, eiropieši uztver kā kaut ko seksuālu. Tikmēr tibetiešiem un jaunzēlandiešiem mēles rādīšana nozīmē ko citu. Domāju, šis ir labs piemērs cilvēkiem par to, ka šo situāciju katrs izprot atbilstoši savai samaitātībai, savam perversajam redzējumam. Ja kāds tajā saskata seksuālu manevru, tad steigšus jāiet pie ārsta. Žēl, ka par to tagad tā izsakās arī Latvijas tā saucamie kultūras pārstāvji."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka skandāls izcēlās, kad tika izplatīts videoieraksts no kāda pasākuma februārī Indijas ziemeļu pilsētā Daramsalā, kur Dalailama dzīvo. Video redzams, ka Dalailama uz skatuves uzaicina apmēram 10 gadus vecu zēnu un liek viņam nobučot viņu uz vaiga un uz lūpām.

Kad zēns paklausīgi izpilda visas prasības, 87 gadus vecais garīgais līderis viņam pasaka: "Tagad sūkā manu mēli."

Dalailama vēlāk atvainojās par savu rīcību. 

Medijam "Vice" tibetieši norādījuši, ka patiesībā šādi ķircina un māca bērnus. Tibetieši saka: "Ēd manu mēli!" Dalailama to angliski pateicis kā: "Sūkā manu mēli!"

Kā skaidro Džigme Ugens, ASV dzīvojošs otrās paaudzes tibetiešu bēglis, šo frāzi izmanto, bērniem rotaļājoties ar, piemēram, saviem vecvecākiem.

Tā ir kā mīlestības izpausme - bērns tiek lūgts nobučot sava vecvecāka pieri, pieskarties viņa degunam un nobučot viņu. "Tad [vectēvs] saka: "Es jau esmu tev atdevis visu, tāpēc vienīgais, kas ir palicis, - tev apēst manu mēli!"" stāsta Ugens.

Arī Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis Dalailamu saticis pat vairākkārt. Hermanis pauda, ka, viņaprāt, Dalailama ir izkūkojis prātu.

Vairāk lasi izdevuma "Privātā Dzīve" 18. aprīļa numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu