Somijas iedzīvotāji atklāj, ko Krievijas robežsargi viņiem jautā pēc iestāšanās NATO

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Kopš Somija aprīļa sākumā pievienojās NATO, Krievijas robežkontroles punktā ir nopratināti vairāki somi, kas apmeklē Krieviju, ziņo somu raidorganizācija YLE.

Pratināšanas sākušās pēc Somijas iestāšanās NATO, vēstī YLE.

"Pēc tam, kad mana pase bija izgājusi caur automātisko pasu lasītāju, robežpunkta darbinieks uzreiz pacēla telefonu un nosauca manu vārdu," medijam stāsta somu vīrietis, kurš pagājušajā sestdienā tika nopratināts Krievijas robežšķērsošanas vietā Brušņicnoje, kas atrodas Somijas dienvidaustrumos.

Vīrietis stāsta, ka neilgi pēc robežas šķērsošanas viņš tika aizvests uz nopratināšanu uz Krievijas robežpunkta galveno ēku. Iztaujātājs bija vīrietis civilās drēbēs. Pratinātāju īpaši interesēja somu vīrieša sakari ar Somijas Aizsardzības spēkiem.

"Viņi man vaicāja militārus jautājumus, piemēram, par dienesta pakāpi, par to, kur esmu dienējis armijā un vai pazīstu kādu Somijas armijas karavīru," raidorganizācijai YLE stāsta soms.

Medijam ir zināmi četri cilvēki, kurus Krievijas iestādes ir nopratinājušas, šķērsojot robežu Krievijas robežšķērsošanas vietā Brušņicnoje.

YLE runāja ar vēl diviem somu vīriešiem, kurus Krievijas iestādes nopratināja robežšķērsošanas punktā.

Abu nopratināto vīriešu stāsti ir līdzīgi. Saskaņā ar abu vīriešu teikto Krievijas iestādes cita starpā interesējušās par viņu militāro dienesta pakāpi, dienesta vietu un sakariem ar Somijas armiju.

Papildus militārajai informācijai nopratinātāji vēlējās noskaidrot arī Somijas robežšķērsotāju mobilo tālruņu datus, jautājot, kādi ir viņu kontakti ar Krieviju un ko viņi dara Krievijas apmeklējumā.

YLE ziņotie nopratināšanas gadījumi ir notikuši pēc Somijas iestāšanās NATO - šajā mēnesī. Iztaujāšanas ir notikušas pienācīgi, un vīriešiem tās nav šķitušas draudošas.

"Tā nebija mierīga nopratināšana, bet tā nebija arī spiesta," stāsta nopratinātais somu vīrietis.

Pēc nopratināšanas robežšķērsotājiem atļāva turpināt ceļu.

Jau ziņots, ka Somija 4. aprīlī oficiāli kļuva par NATO 31. dalībvalsti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu