VIDEO ⟩ Ceļojumā Turcijā priekšlaicīgi piedzimst bērniņš. Ģimenei trūkst līdzekļu īpašai aprūpei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jeerapong Tosa-ngad/Shutterstock

Kāda ģimene no Latvijas devās nedēļu ilgā ceļojumā uz Turciju. Sieviete bija grūtniecības sestajā mēnesī, apdrošinājusies un saņēmusi ārsta atļauju ceļot. Tomēr bērniņš piedzima pāragri, tādēļ atrodas inkubatorā, informē Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Meitiņas tēvs Kristaps stāsta, ka pirmajā dienā sievai sākās spēcīga asiņošana. Ārsti pieņēma lēmumu veikt ārkārtas dzemdības. Zīdainis svēra 910 gramus. 

Īpaša uzraudzība meitenītei būs nepieciešama deviņas nedēļas.

Šobrīd bērns ir pārvests uz slimnīcu, kur par uzturēšanos dienā jāmaksā 150 eiro. Apdrošinātājs izmaksāja vairāk, nekā noteikts polises limitā, tomēr ar to nepietiek. 

"Ja evakuācija būtu nepieciešama mātei, tad viņi to darītu. Bet bērnam viņi neko palīdzēt nevar. Es esmu ļoti labi aprēķinājis, cik tas man maksā.

Viens ir uzturēt bērnu, otrs ir uzturēties pašiem šeit. Diemžēl būs jāvēršas pie līdzcilvēkiem ar "Ziedot.lv"," stāsta bērna tēvs.

"Mātes medicīniskie izdevumi lielākoties tiek iekļauti apdrošināšanas segumos ar noteiktiem limitiem, savukārt vēl nedzimušu bērnu apdrošināt Latvijā vismaz šobrīd nav iespējams," skaidro uzņēmuma "Balta" komunikācijas vadītāja Līna Barkovska.

Kristaps vērsies Ārlietu un Veselības ministrijā, bet valsts nevar segt 20 000 eiro par medicīnisko evakuāciju. 

"No veselības nozares puses nav paredzēts apmaksāt ārstēšanās izdevumus trešajās valstīs. Ja mēs raugāmies uz Eiropas Savienības valstīm, tad tā būtu cita situācija.

Ar EVAK karti iedzīvotājam tiek nodrošināta nepieciešamā palīdzība," norāda Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Lidot ar bērniņu ir riskanti, jo asinīm piekļūs mazāk skābekļa. "Viņam būs vibrācijas. Ar viņu var gadīties kaut kas," brīdina Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas profila vadītāja Dace Sniedze.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu