Raidījums: 23 Dziesmu svētku virsdiriģenti izteikuši neuzticību Nacionālajam kultūras centram

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kultūras ministrijā (KM) iesniegta vēstule par neuzticības izteikšanu Dziesmu svētku rīkotājam - Latvijas Nacionālajam kultūras centram (LNKC). To parakstījuši 23 virsdiriģenti, vēsta LTV raidījums "Kultūršoks". 

Vēstule, ko nepublisko ne tās autori, ne KM, tapusi, jo virsdiriģenti ir neapmierināti ar centra pasīvo darbību krīzes risināšanā. 

KM uz vēstuli pagaidām nav reaģējusi, bet kultūras ministrs Nauris Puntulis sola izvērtēt situāciju, kad noslēgsies skates. 

26. martā Latvijas Universitātes Lielajā aulā notika koru skate, kas izraisīja skandālu. "Rīgas projektu koris" skatē ieguva 47,67 punktus no 50, taču korim tika liegta iespēja piedalīties koru karos. Iemesls aizliegumam - tāda esot bijusi rudenī panāktā vienošanās starp LNKC un kora vadību. Tas sāpināja kora dalībniekus, kuri savu sašutumu neslēpa un dalījās ar to sociālajos tīklos.

Dziesmu svētku virsdiriģents un Dziesmu svētku biedrības valdes priekšsēdētājs Ints Teterovskis pārmetumus žūrijai uztvēra kā personīgus apvainojumus. Tomēr "Rīgas projektu koris" un tā mākslinieciskais vadītājs Kristofers Volšs-Sinka uzstāj, ka nevienu virsdiriģentu nav nomelnojis un skaidro nepatīkamo situāciju kā komunikācijas kļūdu. 

"Viena koru nozares padome nolēma par mūsu dalību Dziesmu svētkos un Koru karos, un mēs vienkārši netikām informēti par to, un tad par visu, kas notika pēc tam, par visām tām emocijām, es nevaru atbildēt par tām lietām, bet es varu tikai pateikt – žurnālisti mums zvana un mēs atbildam godīgi, ar savu pieredzi un savu perspektīvu," tā Volšs-Sinka. 

LNKC no plašākiem skaidrojumiem publiski atturas. Tas sniegts zināšanai tikai KM.

LNKC Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmītes Pāvulēnas komentārs LTV raidījumam "Kultūršoks" ir ļoti lakonisks: "LNKC ir izvērtējis to situāciju. Mēs esam konstatējuši, ka tā tiešām ir tāda cilvēcīga kļūda komunikācijā. Esam atvainojušies publiski visām iesaistītajām pusēm."

KM pagaidām ir ieņēmusi nogaidošu pozīciju un nekādus mediatorus, lai samierinātu LNKC ar virsdiriģentiem, vismaz šobrīd nedomā aicināt talkā.

Vēstulē "Kultūršokam" Puntulis raksta: "Šobrīd, kad koru dalībnieki visā Latvijā ar lielu iedvesmu un atdevi piedalās skatēs un žūrija ik nedēļas nogali vērtē korus, esmu vairākkārt aicinājis medijus neeskalēt šo jautājumu vismaz līdz laikam, kad noslēgsies skates. Tad jautājums tiks risināts pēc būtības un ar vislielāko atbildību pret visu plašo kopienu."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu