Kas ir intimofobija?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Aloha Hawaii/shutterstock

Ja bailes ir tik intensīvas un uzmācīgas, ka sāk negatīvi ietekmēt mūsu ikdienu, ir pamats aizdomām par fobiju. Kas ir bailes no tuvības un ko iespējams darīt lietas labā? Par to vēsta portāls "Postimees". 

Kas tas ir - intimofobija? 

Intimofobija nav vienkārši bailes no seksa - tās ir bailes gan no fiziskas, gan emocionālas tuvības. Psihologi un seksologi uzskata, ka šī fobija izpaužas kā bailes no emocionālām un uzticībā balstītām attiecībām. Tiklīdz partneris uzstāj uz nopietnākām un tuvākām attiecībām, šie cilvēki parasti attiecības pārtrauc.

Šī fobija dažādā intensitātē ir novērojama gan vīriešiem, gan sievietēm. Daži pētnieki uzskata, ka ar to sirgst aptuveni 30% pilsētu iedzīvotāju.

Kā izpaužas intimofobija?

Bailes no seksuālām attiecībām un nevēlēšanās sākt nopietnas attiecības var rasties, kad cilvēka partneris izraisa spēcīgas nepatīkamas asociācijas. Psihologi norāda, ka bieži vien no seksa bailes rodas vīriešiem, kuri ir auguši ar kontrolējošu māti un kuriem bērnībā ir bijis pārāk augsts atbildības slogs. 

Sievietes, kurām raksturīga šī fobija, bieži vien ir cietušas no seksuāas vardarbības vai uzmākšanās, vai arī uzskata mīlēšanos par kaut ko aizliegtu vai "netīru". Pēdējais variants visbiežāk izveidojas jau bērnībā no audzināšanas ģimenē.

Ja partnerim ir intimofobija

Lai palīdzētu cilvēkam, kurš cieš no intimofobijas, bieži vien ir nepieciešama psihologa, psihoterapeita vai psihiatra palīdzība, tomēr ir arī vairāki ieteikumi, kā ikdienā var palīdzēt partneris, vēsta "Postimees".

Nevajadzētu uzmākties ar jautājumiem par precībām, ilgu ģimenes dzīvi un mīlestību līdz kapa malai - tas cilvēkus kuri cieš no intimofobijas, visticamāk, aizbiedēs. 

Nepieprasiet no partnera pastāvīgu jūtu izrādīšanu un neuzspiediet savas emocijas, neuzspiediet nepārtrauktu laika pavadīšanu divatā - tas var būt pārāk intensīvi pat cilvēkiem, kuri necieš no fobijām. Respektējiet partnera privāto telpu. Ja ir iespēja, meklējiet psihologa palīdzību - tas palīdzēs tikt skaidrībā ar savām izjūtām, kas atvieglos ikdienas dzīvi ar partneri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu