Kaupers atklāj, kā tiek radītas dziesmas grupā "Prāta Vētra"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Nesen iznācis grupas “Prāta Vētra” minialbums “Pagalmi”, kas veltīts dalībnieku bērnības gaitām. “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” grupas solists Renārs Kaupers stāsta par to, kādi principi tiek piekopti, radot dziesmas, un kā tapis jaunākais minialbums, kad viens no grupas dalībniekiem atradies Barselonā, citi – Liepājā, Rīgā vai Stokholmā.

Kaupers raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei norāda, ka parasti dziesmu radīšanā avotiņš jeb radītājs ir viens, taču vēlāk dziesmas tapšanā pievienojas citi grupas dalībnieki. “Katrai dziesmai ir savs radītājs, tad ir draugi, kuri apčubina. Savukārt teksta ziņā – to es parasti vairāk uz sevi paņemu,” stāsta dziedātājs, “Mēs esam sapratuši, ka ir ārkārtīgi grūti tās robežas novilkt, ko kurš ir darījis, ko kurš nav darījis.”

Kaupers stāsta, ka ap 2000. gadu sākumu grupa nolēmusi, ka viss tiks dalīts četrās daļās, izņēmuma gadījumi ir brīži, kad pievienojas vēl kādi citi. “Ja mēs kaut ko darām, tad tas ir kopdarbs. Mēs dalām visu četrās daļās vai vairāk, ja mūsu draugi – Ingars Viļums vai Povels Olsons, vai vēl kāds draugs piedalās vai nu mūzikas, vai tekstu sacerēšanā.

Protams, viss tiek draudzīgi un brālīgi sadalīts. Un tas ir labs princips,” norāda mūziķis, piebilstot, ka šādu principu izmanto arī kulta grupa “Coldplay”, un tas noņemot saspringumu, kā arī dodot spēju objektīvi novērtēt radīto.

Taujāti par to, kāda loma tehnoloģijām ir mūzikas radīšanas brīžos un vai savstarpējā saziņa tad burbuļojot, visa grupa, kas pievienojas intervijas laikā, piekrīt teiktajam. “Ņemot vērā, ka es atrodos Barselonā, kāds Liepājā, kāds Rīgā un producents Stokholmā, tā tas arī notiek. Tas notiek caur “Whatsapp” čatiem, caur e-pastu,” stāsta Kaspars Roga. Viņam pievienojas arī Kaupers, nosaucot to par digitālo pagalmu, gluži kā bērni šobrīd rotaļājoties. “Tev ir dators, notiek spēle, blakus ir telefons, kurš ir uz skaļo. Tur ir viņa čomi, notiek sarunas nepārtraukti, tur ir darbība. Ļoti līdzīgi,” piebilst Kaupers.

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu