"Rīgas mežu fonds" aicina ziedot koku stādīšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Koks. Ilustratīvs attēls.
Koks. Ilustratīvs attēls. Foto: Guas/Shutterstock

SIA "Rīgas meži" nodibinājums "Rīgas mežu fonds" sadarbībā ar "Ziedot.lv" sācis labdarības akciju "Kompensē "CO2 pēdas" nospiedumu", informēja "Rīgas mežu" pārstāve Ieva Bērziņa.

Akcijas laikā iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību lidojumu ietekmei uz vidi un klimatu un kompensēt savu lidojumu izraisīto CO2 pēdu, ziedojot līdzekļus jaunu koku stādīšanai.

"Rīgas mežu" speciālisti aprēķinājuši, ka desmit iestādītos un rūpīgi koptos kokos 50 gadu laikā tiek piesaistīta aptuveni viena tonna oglekļa dioksīda (CO2). Tas līdzinās viena cilvēka izraisītam CO2 emisiju apjomam vienam lidojumam no Latvijas uz siltajām zemēm.

CO2 ir galvenā siltumnīcas efektu izraisošā gāze, kas rodas, piemēram, dedzinot oglekli saturošu kurināmo. Cilvēku radītais CO2 apjoms pārsniedz Zemes absorbcijas spējas, izraisot siltumnīcas efektu un veicinot klimata pārmaiņas. Tās aizvien biežāk un uzskatāmāk sāk ietekmēt ikvienu no mums nepastāvīgu un dažkārt postošu laika apstākļu veidā.

Savukārt siltāku ziemu ietekmē, piemēram, strauji savairojas dažādi kaitēkļi un to uzvedība kļūst netipiska. Jau vairākus gadus Centrāleiropā un arī Latvijas egļu mežos strauji savairojušies astoņzobu mizgrauži, kas nu jau ļoti ievērojami apdraud Latvijā daudzus gadu tūkstošus augošo egļu nākotni.

Šis ir pirmais "Rīgas mežu fonda" sadarbības projekts. Fonds ir reģistrēts šogad, un tas izveidots, lai, īstenojot konkrētus pasākumus, veicinātu klimatneitralitāti un aizsargātu dabu.

SIA "Rīgas meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku Mežaparks.

Uzņēmums 2021.gadā strādāja ar 17,567 miljonu eiro apgrozījumu un 9,031 miljona eiro peļņu, ieskaitot vērtību, kas veidojusies no bioloģisko aktīvu pārvērtēšanas. Savukārt peļņa 2021.gadā atbilstoši starptautiskajiem standartiem, bet neieskaitot bioloģisko aktīvu pārvērtēšanu, bija 1,1 miljons eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu