Šogad rekordliels cilvēku skaits kāps Everestā. Bažas par sastrēgumiem "nāves zonā"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: DanyalGilani/"Twitter"

Nepāla šopavasar ir izsniegusi rekordlielu skaitu atļauju kāpšanai Everesta kalnā, neskatoties uz kritiku par pēdējo gadu novērotajiem "sastrēgumiem" tā dēvētajā "nāves zonā", vēsta medijs "Reuters".

Kopumā izsniegtas 454 atļaujas. Visvairāk ķīniešiem un amerikāņiem.

Lielākā daļa šo alpīnistu Everesta virsotnē mēģinās uzkāpt ar nepāliešu gidu palīdzību.

Ir dagaidāms, ka tuvāko nedēļu laikā uz virsotni dosies vairāk nekā 900 alpīnistu, kas var radīt intensīvu cilvēku plūsmu un sastrēgumus ceļā uz virsotni, ja nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ būs īsāks laiks, lai virsotni sasniegtu.

Nepāla ir viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm, un ieņēmumi no kāpšanas Everestā ir svarīga tās fiskālās plānošanas sastāvdaļa. Maksa par atļaujas izsniegšanu kāpt Everestā pārsniedz 10 000 ASV dolāru, kas nozīmē, ka katra sezona valstij ienes miljonus. Tomēr daži bažījas par drošības aspektiem.

Everesta "nāves zona" sākas pirms pašas 8848 metrus augstās virsotnes aptuveni 8000 metru augstumā, kur kāpējiem jāsaskaras ne tikai ar fiziskām, bet arī bioloģiska un psiholoģiska rakstura grūtībām - jāpievar stāva nogāze stipri retinātā gaisā, kurā cilvēks bez skābekļa baloniem nav spējīgs izdzīvot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu