VIDEO ⟩ Vitenbergs darbam Liepājas ostā virza Ogres novada pašvaldības darbinieci. Liepāja iebilst

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Liepājas osta.
Liepājas osta. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pirmo reizi premjeru Krišjāni Kariņu aicina valdībā neapstiprināt kādu valsts pārstāvi darbam Liepājas ostā speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ). Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) šim darbam virza Ogres novada pašvaldības darbinieci. Liepājas politiķi un uzņēmēji norāda, ka kandidātei nav jaunajam darbam nepieciešamās pieredzes un zināšanu, toties viņa aktīvi piedalījusies procesos, lai atbrīvotos no Ogres mēram Egilam Helmanim neērtajiem Ogres vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Video: Raidījuma "Nekā personīga" sižets

Liepājas SEZ aizņem aptuveni četrus tūkstošus hektārus jeb aptuveni 65 procentus no pilsētas teritorijas. Tajā atrodas ne vien osta, bet arī starptautiska lidosta, industriālie biznesa parki, arī karosta un citas degradētās teritorijas. Tās palikušas pēc atbrīvošanās no padomju armijas militārajām bāzēm.

Savas specifikas dēļ, Liepājai ir atšķirīgs pārvaldības modelis no pārējām lielajām ostām Rīgā un Ventspilī. Tajā ir arī cilvēki no biznesa vides.

Liepājas SEZ pārvalda valde  deviņu cilvēku sastāvā: trīs pilsētas domes deputāti; trīs Liepājas biznesa cilvēki un trīs valsts pārstāvji, kurus deleģē ekonomikas, finanšu un satiksmes ministrija, un kurus apstiprina un atceļ no amata ar valdības lēmumu. 

Mainoties ministriju politiskajai vadībai, nereti nomainās arī valsts pārstāvji.

Liepājas domes deputāts (LRA) un Liepājas SEZ valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vilnītis norāda: "Pa šiem 26 gadiem mums faktiski no ministrijas ir virzīti speciālisti. Tie lielākoties ir bijuši paši ministrijas darbinieki, kādā retā izņēmumā darbinieks, kurš ir saistīts ar ministriju, piemēram, LIIA vadītājs, kurš bija saistīts ar ministriju. Bet, ja mēs tā paskatāmies šķērsgriezumā, tie bijuši valsts sekretāri, viņu vietnieki, vai departamentu vadītāji."

Kad pirms pāris nedēļām satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs bija darba vizītē Liepājā, viņš neminēja, ka plāno mainīt ministrijas pārstāvi Liepājas SEZ.

No medijiem Liepājas politiķi un uzņēmēji uzzināja, ka ministrijas departamenta vadītājas vietnieces Ineses Birziņas vietā šim darbam tiek virzīta Dana Bārbale no Ogres novada pašvaldības.

Bārbales CV atrodamā informācija liecina, ka viņa Ogres domē strādā desmit gadus. Vispirms vadījusi Administratīvo departamentu. Kā viens no nozīmīgākajiem karjeras projektiem minēta gājēju tuneļa izbūve zem dzelzceļa sliedēm. Pēdējos piecus gadus viņa ir izpilddirektora vietniece. Nodrošina centrālās administrācijas darbu, pieņem darbā un atbrīvo darbiniekus, nosaka viņu mēnešalgas. Pēc izglītības juriste. Norādīts, ka aktīvi iesaistās sociālās uzņēmējdarbības attīstībā, ir sociālā mentore nodibinājumā "Caritas Latvija".

Atbildīgie par Liepājas SEZ attīstību uzsver, ka šobrīd priekšā ir daudz izaicinājumu gan ostā, gan lidostā. Liepājā kopš Covid-19 pandēmijas nav izdevies atjaunot regulāros reisus. Tāpat jāizlemj par rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijas turpmāko attīstību, kas nav vienkārši, jo daļa mantas pieder turku investoram. Tāpēc SEZ valdes priekšsēdētāja vietnieks uzskata, ka tieši satiksmes ministrijas pārstāvim SEZ valdē nepieciešamas citas kompetences nekā ir Danai Bārbalei.

"Visu cieņu Danas Bārbales kundzes pieredzei, sociālās uzņēmējdarbības jomā un pašvaldības jomā. Tā pieredze droši vien ir būtiska vismaz Ogrei, bet mūsu gadījumā pieredze ir saistīta ar šīm te trim jomām," saka Vilnītis.

"Es domāju, tā ir katra ministra izvēle," saka Vitenbergs. "Un esošais regulējums atļauj virzīt savus pārstāvjus. Es to esmu izdarījis. Es nedomāju, ka bija nepieciešams saņemt kādu saskaņojumu no konkrētajām pašvaldībām, kurās atrodas mūsu lielās ostas."

"Te ir svarīga profesionalitāte, juridiskā izglītība un pieredze iepriekšējā darbā, Ogre ir lielākais novads. Te ir svarīgi, kā tiek vadīti infrastruktūras objekti un pārvaldītas kapitālsabiedrības. Te ir svarīgas prasmes, kas man palīdzēs ministrijai ikdienā saņemt informāciju, kas notiek Liepājas ostā," saka ministrs.

Atšķiras versijas, cik sen Vitenbergs pazīst Ogres pašvaldības darbinieci.

Ministrs apgalvo, ka sadarbība ilgusi vairākus gadus. Kad viņš, būdams ekonomikas ministrs, centies veicināt vietējo materiālu izmantošanu būvniecībā, un visi zinot, ka viens no veiksmīgiem piemēriem esot jaunā Ogres bibliotēkas ēka, pie kā Bārbale arī esot bijusi klāt.

Bārbale atzīst, ka Vitenbergu pazīst nesen. Viņa gan neatminoties, kad ministrs viņu uzrunājis par potenciālo amatu.

Bārbales vīrs ir Ričards Bārbals. Līdz šī gada februārim bijis īpašnieks Ogrē reģistrētā uzņēmumā "TC Grupa", kurš nodarbojas ar būvniecībā izmantojamo koku produktu ražošanu.

2018. gadā "TC grupa" uzņēmuma "Instagram" profilā lepojas ar savu sadarbības partneru veikumu Ogres sabiedrisko tualešu būvi pilsētas centrā. Tā izpelnījās mediju uzmanību, jo izmaksas sasniedza gandrīz 120 000 eiro. Laikā, kad iepirkums īstenots, pašvaldības vadītājs bija Egils Helmanis.

Bārbale aktīvi līdzdarbojās Helmaņa konfliktā ar Ogres vēstures un mākslas muzeja darbniniekiem.

Muzeja pārstāvji iebilda Helmaņa iecerei izstādīt Krievijas oligarha Pjotra Avena privāto porcelāna kolekciju muzejā kara gadadienas priekšvakarā. Vēlāk izrādījās, ka Ogres novada mērs pats ticies ar sankcijām pakļauto Avenu viņā mājās, ko Helmanis sākumā noliedza.

Kopš tā brīža savstarpēja neuzticēšanās tikai pieauga. Konflikts savu kulmināciju sasniedza brīdī, kad muzeja direktorei pārmeta septiņu gadu vecu dokumentu iespējamu viltošanu un interešu konfliktu. Muzeja direktores kabineta durvis tika aizzīmogotas un tās uzraudzīja Helmaņa vadītās pašvaldības policijas darbinieki.

Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece 14. aprīlī sacīja, ka saņēmusi ziņu no Danas Bārbales ar pieprasījumu ierasties darba vietā. "Es norādīju, ka darba laiks ir beidzies un visu iespējams būs risināt darba dienā. Reakcija bija ļoti neadekvāta - mana kabineta durvju aizzīmogošana."

Pēc šīs pēdējās epizodes gandrīz 3 mēnešus ilgušajā konfliktā, muzeja direktore iesniedza atlūgumu. Tagad gaidāma tiesa par mobingu no pašvaldības puses pret muzeja vadītāju.

Nekādu iebildumu pret Danu Bārbali nav Nacionālās apvienības partijas vadībai. Valde šonedēļ esot uzklausījusi Vitenberga teikto par satiksmes ministrijas kandidāti un viņas spējas īstenot valsts intereses Liepājas SEZ esot ministra atbildība.

Projekts par Bārbales iecelšanu Liepājas SEZ vēl atrodas saskaņošanā līdz 3. maijam, bet pēc svētkiem būtu jānotiek balsojumam valdībā.

"Es ar viņu [Jāni Vitenbergu] runāšu. Iespējams, prātīgi būtu iet citu ceļu," saka Kariņš. "Iespējams, kandidāte arī izturētu konkursu, par to es neko nezinu, bet mēs atkal turpinām iet veco ceļu – izvelkam nosacīti kādu savējo un noliekam amatā. Tas darbojās politiskajā birojā, kur veido politiku, Liepājas SEZ attīsta ekonomiku, tur iespējams vajadzīgas pavisam citas iemaņas."

Kā NA pārstāvis Rīgas brīvostā darbojas cits Ogres pašvaldības pārstāvis - vicemērs Gints Sīviņš. Arī viņu darbam ostā virzīja Jānis Vitenbergs, tobrīd būdams ekonomikas ministrs. Sīviņš patlaban ir arī ārštata padomnieks ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA).

Vitenbergs apgalvo, ka Bārbales juridiskās zināšanas noderēšot ostas reformas tālākā īstenošanā. Jāpiebilst gan, ka Liepāja saglabā savu līdzšinējo juridisko pārvaldības modeli ostā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu