Oslo uzstādīta statuja par godu eitanizētajai valzirgu mātītei Frejai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Norvēģijas galvaspilsētā Oslo atklāta statuja par godu valzirgu mātītei Frejai, kas piesaistīja skatītāju pūļus, pirms tika eitanizēta sabiedrības drošības apsvērumu dēļ, ziņo britu raidorganziācija BBC.

Dabiskā izmēra bronzas skulptūra attēlo Freju, guļot uz sāniem krastā.

"Tā cilvēki izturas pret savvaļas dabu, bet tā arī cilvēki izturas pret cilvēkiem. Tā mēs izturējāmies pret Freju. Tādēļ es nosaukšu statuju "Par mūsu grēkiem"," sacīja statujas autore Astri Tonoiana, kura to izveidoja, jo bija sašutusi par valzirgu mātītes likteni. 

Tiešsaistes kampaņā tika savākti 25 000 ASV dolāru (22 677 eiro), lai izveidotu statuju.

Jau vēstījām, ka pērnā gada augustā Norvēģijas varasiestādes paziņoja, ka ir eitanazējušas valzirgu, kas Oslo bija piesaistījis skatītāju pūļus. Tika secināts, ka valzirgs rada apdraudējumu cilvēkiem, vēstīja "CBS News".

Iepriekš amatpersonas bija brīdinājušas, ka cilvēkiem nevajadzētu pietuvoties un pozēt fotogrāfijām ar milzīgo jūras zīdītāju. Freja mīlēja uzrāpties uz mazām laivām, nodarot tām bojājumus.

Valzirgi ir aizsargājami, un iepriekš amatpersonas bija paudušas cerību, ka Freja aizies pati un ka eitanāzija nebūs galējais līdzeklis.

Atlantijas valzirgi parasti dzīvo Arktikā. Ir neparasti, ka tie ieceļo Ziemeļjūrā un Baltijas jūrā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu