Identificēti vairāki "Vagner" kapsētā pie Samaras apglabātie kaujinieki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Mediji ir noskaidrojuši, kuri kaujinieki ir apglabāti slepenajā algotņu grupējuma "Vagner" kapsētā netālu no Samaras, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Martā Nikolajevkas ciematā pie Samaras tika atrasta liela kapsēta ar "Vagner" algotņu grupējuma kaujinieku kapiem. "Radio Brīvība" Volgas redakcija sazinājās ar mirušu tuviniekiem. Apbedīto cilvēku radinieki pat nezināja par kaujinieku nāvi un apbedīšanas vietu. 

Reti uz kāda krusta ir fotogrāfija un mirušā vārds. Tomēr viens tāds ir atrodams - Dmitrijs Skripkins. Viņa dzimtene ir Samara. Dmitrijam tika piespriests 10 gadu cietumsods par narkotiku tirdzniecību. Izcietis pusi no tā, viņš pierakstījās "Vagner". 

Izrādās, ka tante ir mudinājusi Dmitriju piedalīties karā. Viņa pārliecināja, ka par piedalīšanos kaujās viņam maksās lielu naudu un iespēja iet bojā ir neliela. 

Tagad radiniekiem ir aizdomas, ka tante ir saņēmusi skaidru naudu par brāļadēla nāvi, ko slēpusi no pārējiem. 

Vēl vienā kapā apglabāts Orenburgas iedzīvotājs Aleksandrs Skaleušs. Viņš nonāca cietumā par telefona zādzību 2020. gadā. Žurnālisti sarunājās ar viņa meitu. 

"No radiniekiem viņš 100% nesazinājās ne ar vienu, jo viņš negribēja.

Principā nav nekā interesanta par viņu stāstāma. Viņš 2020. gadā pazuda. Komunikācija starp mums pilnīgi beidzās," stāsta meita.

Citā kapā apglabāts Ufas iedzīvotājs Jurijs Žarcevs. Vīrietis cietumā nonāca 2021. gadā par slepkavību. Žurnālisti runāja ar Jurija bijušo sievu:

"Manam Jurkam ir ļoti niecīga biogrāfija. 15 gadu vecumā viņš iepazinās ar nelabvēlīgiem cilvēkiem un viņa dzīve gāja uz leju - cietumā. Pat visi radinieki no viņa attālinājās.

Puiši man stāstīja - karā dodoties, Jurijs teica: "Es nevienam neesmu vajadzīgs, bet tur, kaujas laukā, es noderēšu."" 

Līdz šim žurnālisti ir atraduši septiņus "Vagner" algotņu masu kapus, neskaitot kapus kaujinieku dzimtajās pilsētās un ciemos. Masu kapos ir apglabāti tie, kuri neatklāj radinieku kontaktinformāciju vai kurus radinieki ir atteikušies apglabāt. 

"Vagner" kapsētā Nikolajevkā ir vairāk nekā 200 kapa vietu. Šis ir attāls ciems 22 kilometru attālumā no Samaras. Te nekursē autobusi. Žurnālisti uzskata, ka šī vieta ir izvēlēta ar nolūku, lai nepiesaistītu sabiedrības uzmanību. 

Aprīlī "Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins apmeklēja šo kapsētu un paziņoja, ka atklāj "Slavas aleju". Viņš sacīja, ka šis piemineklis ir nepieciešams, lai "pēcnācēji atcerētos savus varoņdarbus gadsimtiem ilgi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu