Trīs kroņi, kuri rotās Čārlza III galvu svinīgajā kronēšanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lwsi Cox/Shutterstock

Karalim Čārlzam III svinīgajā kronēšanas brīdī, kas norisināsies šo sestdien, 6. maijā, galvā tiks likts īpašs koronācijas simbols - Svētā Edvarda kronis, kas ir britu monarhijas vēstures simbols. 

Tomēr šis nebūs vienīgais kronis, kas karalim kronēšanas dienā būs galvā. Uzzini, kādi kroņi parādīsies 6. maija kronēšanā un kāda ir to vēsture!

Svētā Edvarda kronis

Svētā Edvarda kronis (St Edward's Crown) ir Apvienotās Karalistes svarīgākā dārglieta. Šī brīža Svētā Edvarda kroņa versija tika izgatavota Čārlza II kronēšanai 1661. gadā. 

Kronis darināts no masīvā zelta (22 karāti), tas ir 30 centimetrus augsts un sver 2,23 kilogramus. To rotā 444 dārgakmeņi un pusdārgakmeņi, tostarp 345 rožu formā griezti akvamarīni, 37 baltie topāzi, 27 turmalīni, 12 rubīni, 7 ametisti, 6 safīri, 2 cirkoni, 1 granāts, 1 špinelis un 1 karbūns.

Ar Svētā Edvarda kroni ir kronēti tikai seši monarhi: 

  • Čārlzs II (1661),
  • Džeimss II (1685),  
  • Viljams III (1689). 

Pēc 1689. gada to neizmantoja neviena monarha kronēšanā vairāk nekā 200 gadus. 1911. gadā šo tradīciju atdzīvināja karalis Džordžs V, un tā tas turpinās līdz šim. 

  • Džordžs V (1911),
  • Džordžs VI. (1937), 
  • Elizabete II (1953).
Svētā Edvarda kronis.
Svētā Edvarda kronis. Foto: Wikipedia.org

Karalienes Elizabetes II kronēšana 

Imperiālās valsts kronis

Tomēr britu monarhijā ir vēl kāds svarīgs kronis, kuru arī izmantos Čārlza III kronēšanā. Kā izrādās, slavenā karaliene Viktorija, kā arī karalis Edvards VII izvēlējās neizmantot Svētā Edvarda kroni tā smaguma dēļ un tā vietā izmantoja vieglāku, ko pazīstam ar nosaukumu Imperiālais jeb imperiālās valsts kronis ("Imperial State Crown"). Jaunākā kroņa versija, kuru redzēsim kronēšanā, tapusi 1937. gadā.

Atgādinām, ka pēc karalienes nāves atkal sabiedrībā uzplaiksnīja debates par to, kā britu impērija ieguvusi dažus karaliskos dārgakmeņus. Daudz strīdējās par briljantiem, kas iestrādāti kroņos. Viens no tiem ir jau pieminētais Imperiālais kronis, ko karalis Čārlzs III uzliks kronēšanas ceremonijas beigās un kurā viņš tautai parādīsies uz Bakingemas pils balkona.

Šajā kronī ir biežākais strīda iemesls - Kalinans jeb Cullinan II briljants, ko dažreiz sauc par Āfrikas otro zvaigzni. To karalim Edvardam VII viņa 66. dzimšanas dienā piešķīra Transvālas — bijušās Lielbritānijas kroņa kolonijas — valdība tagadējā Dienvidāfrikas teritorijā.

Imperiālā kroņa augstums ir 31,5 cm, bet svars 1,06 kg. Tas darināts no zelta, sudraba un platīna. Kronī iestrādāts 2901 dārgakmens.

Foto: AFP

Kalinans jeb Cullinan Diamond ir lielākais jebkad atrastais dārgakmeņu kvalitātes neapstrādātais dimants, kas sver 3106,75 karātus, atklāts raktuvēs Kalinanā, Dienvidāfrikā, 1905. gada 26. janvārī. Tas tika nosaukts raktuves īpašnieka Tomasa Kalinana vārdā.

Neskatoties uz tā milzīgo vērtību, dimants ierakstītā sūtījumā tika nosūtīts no Dienvidāfrikas uz Angliju. Pēc tam neapstrādātais akmens tika sagriezts deviņos lielos dārgakmeņos, katram dots nosaukums Cullinan I līdz IX, un 96 mazākos dimantos.

Lielākais dimants ir 530 karātu smagais Cullinan I, kas pazīstams arī kā Āfrikas zvaigzne, kas tagad mirdz britu kroņa dārgakmeņu karaliskajā scepterī. Tas ir lielākais bezkrāsainais grieztais dimants pasaulē.

Otrs lielākais akmens Cullinan II, 317 karātu otrā Āfrikas zvaigzne, tika iestrādāts imperiālās valsts kronī, ko izmanto Lielbritānijas monarhu kronēšanas laikā.

Pārējie lielākie dimanti tiek dažādi nēsāti kā kuloni un piespraudes, un tie joprojām ir daļa no Elizabetes II privātās juvelierizstrādājumu kolekcijas.

Atklājot parlamenta sēdi 
Atklājot parlamenta sēdi Foto: Reuters/ScanPix

Imperiālās valsts kronis tiek lietots, atklājot parlamenta pirmo sēdi, un tas tika novietots arī uz mirušās karalienes Elizabetes II šķirsta goda vietā.

Karalienes Mērijas kronis

Karaliene konsorte Kamilla karaļa Čārlza III kronēšanā tiks kronēta ar karalienes Mērijas kroni. Pēc vēsturiskā stāsta pati Mērija par saviem līdzekļiem iegādājās šo kroni "Garrard & Co" juvelierdarbnīcā, cerot, ka tas kļūs par mantojumu, ko nēsās topošā karaļa laulātās. Britu kronim tas ir nedaudz neparasts ar to, ka tam ir astoņas pusarkas, nevis tipiskākās četras pusarkas vai divas arkas.

Kronis ir 25 cm augsts un sver 590 g. Sudraba zeltītajā kronī ir aptuveni 2200 briljantu. Kolīdz tapa skaidrs, ka Kamilla tiks kronēta ar Mērijas kroni, tam tika pievienoti Cullinan III, IV un V briljanti, lai godinātu Kamillas sievasmāti Elizabeti II, kura valkāja briljantus kā piespraudes.

Karalienes Mērijas kronis
Karalienes Mērijas kronis Foto: AFP / Scanpix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu