FOTO un VIDEO ⟩ Lielbritānijas karalis Čārlzs III kronēts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 6. maijā, Vestminsteras abatijā notiek tūkstoš gadu sena ceremonija, kurā kronēts tiek Lielbritānijas karaļpāris Čārlzs III un Kamilla. 

Karalis Čārlzs III būs 40. valdošais monarhs, kurš tiek kronēts, kopš 1066. gada. Pēdējo reizi kronēšanas tradīciju pasaule vēroja pirms 70 gadiem, kad tronī kāpa Elizabete II.

Foto: Karaļa Čārlza III kronēšanas ceremonija 

Čārlzs uzstāda arī jaunu rekordu - neviens nav ticis kronēts lielākā vecumā.  

Foto: Britu karaliskā ģimene karaļa Čārlza III kronēšanā

Dedzīgākie monarhijas atbalstītāji jau nedēļu pirms kronēšanas sāka pulcēties Londonā, lai klātienē vērotu vēsturisko dienu, kādas Lielbritānijā nav bijis vairāk nekā 70 gadus.

Britu karaļpāris sešu zirgu vilktā karietē devās apmēram divus kilometrus garajā ceļā no Bekingemas pils uz Vestminsteras abatiju, kur plkst. 11 (plkst. 13 pēc Latvijas laika) sākās svinīgā kronēšanas ceremonija.

Uz ceremoniju Vestminsteras abatijā lūgti vairāk 2000 viesu - gan ārvalstu līderi un monarhi, gan amatpersonas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.

Britu monarha kronēšanas ceremonijas pamats nav mainījies jau vairāk nekā tūkstoš gadu. Vispirms karalis tika iepazīstināts ar draudzi, kas atbildēja, izsaucot "Dievs, sargi karali!". Pēc tam monarhs deva kronēšanas zvērestu, kura teksts gan gadsimtu gaitā ir mainījies.

Iepriekšējā kronēšanā 1953. gadā Čārlza māte karaliene Elizabete II, kura tolaik bija 27 gadus veca, solīja valdīt atbilstoši likumam, taisnīgumu panākt ar žēlastību un saglabāt Anglijas Baznīcu. Tāpat viņa zvērēja "atbilstoši to pašu likumiem un paražām" pārvaldīt Nāciju sadraudzības valstis, kurās britu monarhs ir valsts galva.

Tālāk ceremonijā arhibīskaps "svaidīja, svētīja un iesvētīja" monarhu, kurš sēdēja 1300. gadā izgatavotajā Karaļa Edvarda jeb Kronēšanas krēslā zem baldahīna.

Iesvētītai eļļai izmantota sudraboti zeltīta 12. gadsimta karote, kas ir vecākais Kroņa dārgumu artefakts.

Karaļa dzīvesbiedre Kamilla tiek svaidīta un kronēta vienkāršākā ceremonijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu