Pēc apšaudes skolā Serbijas izglītības ministrs sākotnēji vaino internetu un videospēles. Vēlāk paziņo par atkāpšanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nošautā skolas apsarga bēres.
Nošautā skolas apsarga bēres. Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā nedēļā Serbijā skolā notika apšaude, kurā tika nogalināti astoņi bērni un skolas sargs. Pēc traģiskā notikuma svētdien, 7. maijā, no amata atkāpies Serbijas izglītības ministrs Branko Ružičs.

Atklātā vēstulē premjerministrei Anai Brnabičai viņš paziņoja par atkāpšanos un izteica līdzjūtību upuru ģimenēm.

Jau ziņots, ka pagājušajā trešdienā Belgradā 13 gadus vecs pusaudzis skolā nošāva astoņus bērnus un skolas sargu.

Foto: Apšaude skolā Serbijā

"Kā atbildīgs un labi audzināts cilvēks, profesionālis visu līdzšinējo sabiedrisko pienākumu veikšanā (..) es iesniedzu neatsaucamu lūgumu atbrīvot no Serbijas Republikas valdības izglītības ministra amata," vēstulē paziņoja Ružičs.

47 gadus vecais Ružičs, kurš pārstāv Serbijas Sociālistu partiju, šajā traģēdijā sākotnēji vainoja internetu, videospēles un "rietumu vērtības".

Pēc šiem Ružiča izteikumiem opozīcijas partijas un cilvēktiesību organizācijas nekavējoties aicināja ministru atkāpties.

Ministra demisiju pieprasīja arī tūkstošiem cilvēku, kas dienu pēc apšaudes sapulcējās demonstrācijā pie ministrijas ēkas.

Nepilnas 48 stundas pēc traģēdijas skolā Serbiju satricināja vēl viena apšaude, kad 21 gadu vecs vīrietis ciematā pie Belgradas nošāva astoņus cilvēkus.

Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs pēc notikušā solījis atbrīvot Serbiju no ieročiem un policija paziņojusi, ka biežāk patrulēs pie skolām.

Serbijā ir vairāk nekā 39 šaujamieroči uz 100 civiliedzīvotājiem, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē, liecina projektā "Small Arms Survey" apkopotie dati.

Plašā ieroču izplatība ir sekas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados notikušajiem Balkānu kariem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu