Latviju sasniedz "TikTok" trends - tievētāji lieto diabētiķiem paredzētās zāles

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: myskin/Shutterstock

Tievētāju aprindās populāri kļuvuši preparāti, kas paredzēti cilvēkiem ar cukura diabētu. Tīmeklī ir neskaitāmi daudz ierakstu par "Ozempic" - preparāts mazinot apetīti un palīdzot zaudēt liekos kilogramus. Nepamatota preparāta lietošana var rezultēties nopietnās veselības problēmās, skaidro raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Šī tendence jau izpletusies tādā mērogā, ka attiecīgās zāles ir kļuvušas teju par deficītu, raisot nopietnas bažas par to primārajiem adresātiem – cukura diabēta slimniekiem.

Vairākas valstis Eiropā, kā arī Eiropas Zāļu aģentūra ir izplatījušas publiskus aicinājumus neizrakstīt šīs zāles bez būtiskas vajadzības.

Latvijā Veselības inspekcija un Zāļu valsts aģentūra pagaidām trauksmi nav cēlušas. Tikmēr Latvijas Diabēta federācijas prezidente atklāja, ka lielā pieprasījuma dēļ piegādes pārrāvumi jau ir bijuši arī Latvijā. Šobrīd piegādes esot atjaunojušās.

To, ka lielākoties zāles palīdz samazināt svaru, neapšauba arī endokrinologi. Bet galvenais jautājums ir par ieguvumiem un riskiem. Nepamatota preparāta lietošana var novest, piemēram, pie pankreatīta.

Vai Latvijā ir iespējams tikt pie "Ozempic" vai līdzīga preparāta receptes, ja nav cukura diabēta? Lai to noskaidrotu, "Aizliegtais paņēmiens" devās eksperimentā pie endokrinologiem, kas izvēlēti nejauši pēc īsākās rindas principa.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu