Jauniešu kautiņš Imantā: Ruks norāda, ka konflikts nebija starp etniskām grupām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks piedalās preses brīfingā, kurā informē par sievietes slepkavību Jēkabpils novadā.
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks piedalās preses brīfingā, kurā informē par sievietes slepkavību Jēkabpils novadā. Foto: Lita Millere/LETA

Konflikta iemesls ir bijis kas cits, nevis etniskas nesaskaņas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" uzsver Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

"Sākotnējā informācija, liecības un viss pārējais apstiprina pilnīgi pretējo. Taču noteikti ir cilvēki, kas mēģina sabiedrību šādi sašūpot," pauda Ruks.

Ruks arī norādīja, ka ir nepareizi salīdzināt šo incidentu ar 1990. gados notikušajiem likumpārkāpumiem.

"Mēs nevaram salīdzināt tās slepkavības, bruņotās laupīšanas, spridzināšanu, kas bija kā kriminālās izpausmes deviņdesmitajos, ar šiem notikumiem. Tas nav tas pats."

Valsts policijas priekšnieks pirmdien sniedza interviju TV3, kurā atklāja, ka konflikts izcēlies "iemesta akmens dēļ". Kāda meitene iemetusi ar akmeni pa citas kompānijas dalībnieku, savukārt tur par vainīgo kļūdaini noturēts kāds puisis, pēc kā arī sākusies pakaļdzīšanās un izrēķināšanās.

"Šis konflikts bija izcēlies dēļ iemesta akmens, kuru iemeta meitene no vienas kompānijas pa otru. Un no otras kompānijas to uztvēra ka to izdarījis cits puisis. Konflikts izcēlās uz līdzenas vietas. Vārds pa vārdam, un tā tas viss arī sākās," skaidroja Ruks.

Saistībā ar sabiedrībā bažas raisījušajiem vardarbības gadījumiem Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 26.maijā sasaucis Noziedzības novēršanas padomes sēdi, to premjers pavēstīja šodien pēc koalīcijas sanāksmes.

Kariņš atzīmēja, ka sabiedrībā bažas ir raisījuši divi savstarpēji nesaistīti vardarbīgi notikumi Jēkabpilī un Imantā.

No atbildīgo ministriju, iestāžu pārstāvjiem padomes sēdē tiks sagaidīti priekšlikumi, kas būtu jāmaina, lai mazinātu cēloņus un šādu notikumu atkārtošanos, norādīja valdības vadītājs.

Vaicāti par to, vai koalīcija spēs vienoties par nepieciešamās naudas piešķiršanu 2024.gada budžetā, lai pasargātu sievietes no vardarbības, valdību veidojošo partiju pārstāvji pozitīvi novērtēja iespēju ieviest nepieciešamos risinājumus.

Kariņš uzsvēra, ka nepietiek ar to, ka cīnāmies jau ar sekām vardarbībai, jo nepieciešams saprast, kas jādara gan kopā visai sabiedrībai, gan atbildīgajām iestādēm, lai cīnītos ar cēloņiem. Premjers norādīja, ka 26.maija Noziedzības novēršanas padomes sēdē būs redzams, kādi priekšlikumi ir saņemti, un, ja tiem būs nepieciešams finansējums, tad Kariņš ir pārliecināts, ka par naudas piešķiršanu varēs vienoties.

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) norādīja, ka nepieciešamie uzlabojumi neprasītu lielus līdzekļus, bet galvenais ir mainīt attieksmi no formālas un šo jautājumu risināt pēc būtības.

Līdzīgi ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) uzsvēra, ka 100% atbalsta visas iniciatīvas, kas uzlabos iedzīvotāju drošību. Preventīvi ir jārīkojas visai sabiedrībai kopumā, tāpat vislabākais risinājums ir varmāku iespēju rīkoties vardarbīgi ierobežošana, piemēram, izmantojot elektronisko uzraudzību, norādīja politiķe.

Kā ziņots, Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar pusaudžu izplatīto iniciatīvu pulcēties Imantas mikrorajonā, lai reaģētu uz 5.maijā notikušo vienaudža piekaušanu.

Lielākā daļa pusaudžu ir nopratināti, un šie bērni ir vecumā no 13 līdz 15 gadiem, taču izmeklēšanas darbības turpinās, tostarp, pusaudžu pašu uzņemto video kā pierādījumu nostiprināšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu