Jauniešu kautiņš Imantā. Kas zināms līdz šim?

Foto: Ekrānuzņēmums no video.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Piektdien, 5.maijā, plkst. 19.32 Valsts policija saņēma izsaukumu no kāda vīrieša uz Imantas mikrorajonu Rīgā, jo tur skolas stadionā atradās vairākas nepilngadīgas personas ar nažiem. "Apollo.lv" apkopoja aktuālo informāciju par jauniešu kautiņu Imantā.

Valsts policijas (VP) rīcībā esošā informācija pašlaik neliecina, ka Rīgā darbotos kādas mērķtiecīgi organizētas jauniešu bandas, 9. maijā LTV "Rīta panorāmā" izteicās VP priekšnieks Armands Ruks.

Ruks stāstīja, ka VP seko līdzi kibertelpā notiekošajam un ir piefiksējusi runas par centieniem mikrorajonos it kā organizēt jauniešu grupējumus, kas kautos ar citu mikrorajonu jauniešiem. Pēc policijas priekšnieka vārdiem, pašlaik policijai neizskatās, ka Rīgā būtu kādas mērķtiecīgi organizētas jauniešu bandas, bet gan drīzāk vērojamas pusanonīmas provokācijas sociālajos tīklos.

Ruks arī uzsvēra, ka patiesībai neatbilstot minējumi, ka kautiņam Imantā un tam sekojušajiem konfliktiem būtu etnisku domstarpību pamats.

Policijas priekšnieks atgādināja, ka saistībā ar notikumiem Imantā sākti divi kriminālprocesi - abi par huligānismu. Pirmais no tiem ir par jaunieša piekaušanu, un tajā piecām personām piemērots personas ar tiesībām uz aizstāvību statuss, taču tikai divas no šīm personām ir vecākas par 14 gadiem. Tāpat VP sākusi kriminālprocesu saistībā ar pusaudžu izplatīto iniciatīvu pulcēties Imantas mikrorajonā, lai reaģētu uz 5.maijā notikušo vienaudža piekaušanu.

VP veicot darbu ar aizdomās turēto jauniešu ģimenēm un "atbildība būs", piebilda Ruks.

Arī šīs nedēļas pirmajā darbadienā Imantā brīžiem bijuši jauniešu "aktivitātes uzplaiksnījumi", bet izteiktu saasinājumu neesot bijis, klāstīja Ruks.

Par 5. maija notikumiem

Uz notikuma vietu, ņemot vērā notikuma raksturu un iespējamo bīstamību, nekavējoties devās Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža.

Pēc pāris minūtēm policijai piezvanīja sieviete, kura informēja, ka pie viņas dzīvoklī patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ ar nažiem dzinušies citi pusaudži.

Sociālajās vietnēs publicēts videoieraksts, kurā redzams, ka vairāki zēni sit un spārda vienaudzi, savukārt vairāki citi noskatās un filmē notiekošo. Vienaudža nežēlīgā piekaušana izraisījusi plašas diskusijas sabiedrībā un nosodījumu policijas darbam, apgalvojot, ka policija ilgstoši neieradās uz notikuma vietu.

Vienlaikus uz divām vietām tika norīkotas divas ekipāžas - primāri reaģējot uz iespējamu apdraudējumu, pēc pārdesmit minūtēm Speciālo uzdevumu bataljons jau bija skolas apkārtnē un pēcāk meža masīvā, meklējot jauniešus.

Vienlaikus pie sievietes uz dzīvokli devās Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldes ekipāža, kura tur ieradās 40 minūšu laikā, norāda policijā.

Policija apstiprina, ka no sievietes šajā laikā saņemts vēl viens zvans par tālāko notikuma gaitu, papildinātā informācija nodota tālāk reaģējošajām ekipāžām. Turklāt Valsts policijas dežurants sazinājās atkārtoti ar sievieti ap plkst.19.52, informējot, ka policijas ekipāža ir jau ceļā uz dzīvokli, kā arī precizēja vēl dažas notikuma un iesaistīto personu detaļas.

Ierodoties pie sievietes dzīvoklī, sieviete tika uzklausīta, pēc kā likumsargi ar bērniem aizbrauca no notikuma vietas teritorijas. Jaunieši tika nogādāti mājās un nodoti vecākiem. Pēcāk arī šī ekipāža ieradās notikuma vietā meža masīvā, kur jau bija iepriekš ātri ieradies Speciālo uzdevumu bataljons, skaidro policija.

Imantas meža masīvā cietušā jaunieša tēvs bija aizkavējis vienu no iespējamajiem vainīgajiem līdz policijas ierašanās brīdim. Policisti ir noskaidrojuši gandrīz visus iesaistītos jauniešus, kuri ir 13 gadus veci.

Par notikušo jau 5. maijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas - par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam. Ir nozīmēta ekspertīze, lai noteiktu miesas bojājumu smaguma pakāpi cietušajam jaunietim. Cietušās personas mantas arī ir atgūtas.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks skaidroja: "Šis konflikts bija izcēlies iemesta akmeņa dēļ, kuru iemeta meitene no vienas kompānijas pa otru. Un no otras kompānijas to uztvēra, ka to izdarījis cits puisis. Konflikts izcēlās uz līdzenas vietas. Vārds pa vārdam, un tā tas viss arī sākās."

Piekautā zēna tēvs par notikušo

Piekautā zēna tēvs Konstantīns raidījumam "Degpunktā" stāsta, ka dēla gūtās traumas nav smagas, taču emocionālais pārdzīvojums, iespējams, mainīs visu pusaudža dzīvi. Vīrietis ir neizpratnē par policijas reakcijas lēnumu – viņaprāt, ja likumsargi būtu ieradušies ātrāk, viņa dēls nemaz nebūtu piekauts.

"Mani arī neapmierina, ka viņi ļoti ilgi brauca uz šo izsaukumu, es sapratu, ka pagāja piecdesmit minūtes. Viņi piebrauca pie izsaucēja pēc piecdesmit minūtēm, pie tā dzīvokļa, kurā bija bērni," saka zēna tēvs.

Uz laiku izsludināta trauksme

Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldē un Rīgas Speciālo uzdevumu bataljona vienībā 7. maijā izsludināja trauksmi, kas nozīmēja, ka tika piesaistīti visi iespējamie spēki, reaģējot uz iespējamām fiziskām sadursmēm pēc 5.maijā Imantā notikuša mazgadīgo izraisīta kautiņa.

Svētdienas vakarā policija fiksējusi un saņēmusi informāciju no iedzīvotājiem par vairākām vietām Imantā, kur ir plānoti vai jau notiekot jauniešu masveida pulcēšanās un fiziskas sadursmes, kuru iemesls ir 5. maija notikumi.

Trauksme tika atcelta 8. maijā.

Noskaidrotas personas, kuras aicināja pulcēties

8.maijā Valsts policija noskaidrojusi divas personas pēc kā iniciatīvas notika pulcēšanās Imantas mikrorajonā, nepilngadīgie naktī uz pirmdienu nogādāti VP procesuālo darbību veikšanai.

Imantas "Telegram" grupā divas personas aicināja pulcēties, lai identificētu personas, aprunātos. Pašlaik gan policija skaidro pilnīgi visus apstākļus.

Vecāki tiek aicināti situāciju pārrunāt ar bērniem, norādīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

8. maijā VP sāka kriminālprocesu saistībā ar pusaudžu izplatīto iniciatīvu pulcēties Imantas mikrorajonā, lai reaģētu uz 5.maijā notikušo vienaudža piekaušanu.

Sākts kriminālprocess par huligānismu ar miesas bojājumu nodarīšanu, un lietā visas iesaistītās personas ir noskaidrotas. No tām piecas veica pašu uzbrukumu, bet pārējās notiekošo vēroja, norādīja Staļģevics.

Kučinska paziņojumi

8. maijā Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) Valsts policijas priekšniekam Armandam Rukam ir uzdevis veikt dienesta pārbaudi saistībā ar 5. maijā Imantā notikušo pusaudžu savstarpējo vardarbīgo izrēķināšanos.

Kā paziņojis ministrs, viņš gaida, ka dienesta pārbaudē tiks noskaidrots, vai policisti, reaģējot uz izsaukumu, rīkojušies atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

VP uz notikušo Imantā reaģēja 15 līdz 20 minūšu laikā pēc izsaukuma saņemšanas, taču VP jāuzlabo komunikācija ar sabiedrību, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pauda iekšlietu ministrs Māris Kučinskis.

Politiķis vērsa uzmanību, ka 5. maijā VP speciālo uzdevumu vienība 15 līdz 20 minūšu laikā bijusi notikuma vietā mežā, lai novērstu jaunus kautiņus. Savukārt pie personas, pie kuras bija patvērušies trīs bērni, policija ieradās vēlāk, jo bija zināms, ka viņi ir drošībā, - tāpēc šajā vietā ierasties nebija tik steidzami, atzīmēja Kučinskis.

Ministrs vērsa uzmanību, ka šajos notikumos nav runas par noziedzniekiem, bet par lielākoties 9 līdz 13 gadus veciem bērniem, starp kuriem vecākajam ir 15 gadi.

Problēma radusies pēc tam, kad vidusskolas pagalmā kāds no vienas kompānijas nejauši iesviedis ar akmeni kādam no citas kompānijas, pastāstīja Kučinskis.

Pēc tam ticis piekauts viens no zēniem, kam sekojusi vairāku simtu "parādīšanās" katrā no pusēm, izmantojot "Telegram" slēgtos kanālus. VP ātri uz to reaģēja, veiksmīgi novēršot šos plānus, uzsvēra iekšlietu ministrs.

Rīgas domes un Kariņa paziņojumi

8. maijā Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja paziņoja, ka vērtēs situāciju, kas izveidojusies saistībā ar pusaudžu kautiņiem Imantā, kas tika fiksēti pagājušajā nedēļas nogalē.

Sēdē tikšot vērtēts, cik efektīvi izmantoti Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) resursi un kā noritējusi sadarbība starp valsts un pašvaldības policijām.

Saistībā ar sabiedrībā bažas raisījušajiem vardarbības gadījumiem Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 26. maijā sasaucis Noziedzības novēršanas padomes sēdi, to premjers pavēstīja šodien pēc koalīcijas sanāksmes.

Kariņš atzīmēja, ka sabiedrībā bažas ir raisījuši divi savstarpēji nesaistīti vardarbīgi notikumi Jēkabpilī un Imantā.

No atbildīgo ministriju, iestāžu pārstāvjiem padomes sēdē tiks sagaidīti priekšlikumi, kas būtu jāmaina, lai mazinātu cēloņus un šādu notikumu atkārtošanos, norādīja valdības vadītājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu