Kaut kas neredzēts! Virs Brīvības pieminekļa būs apskatāms papildinātās realitātes mākslas darbs "Polārā varavīksne"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Polārā varavīksne" Ņujorkā, Taimskvērā.
"Polārā varavīksne" Ņujorkā, Taimskvērā. Foto: Polar Rainbow

Trešdiena, 17. maijs, ir Starptautiskā diena pret homofobiju, bifobiju un transfobiju (IDAHOT). Lai atzīmētu šo dienu, virs Rīgas būs redzams mākslinieka Kristapa Ancāna starptautiski atzītais papildinātās realitātes mākslas darbs "Polārā varavīksne".

Ieintriģēts, ka varavīksnes neeksistē ne ziemeļu, ne dienvidu polā, mākslinieks Kristaps Ancāns ir izveidojis virtuālu dubultu varavīksni, lai godinātu un atbalstītu LGBTQ kopienas visā pasaulē, tādējādi aicinot sabiedrību uz izpratni, empātiju un solidaritāti.

"Polāro varavīksni" būs iespējams redzēt 24. meridiāna līnijā visā pasaulē no Ziemeļu līdz Dienvidu polam visās viedierīcēs, izmantojot "Polar Rainbow" aplikāciju. Centrālais skatupunkts Latvijā būs Brīvības pieminekļa trīs zvaigznes.

Sākotnēji "Polārā varavīksne" tika radīta kā veltījums Trešajai Atmodai un Baltijas ceļam, kad 1989. gada 23. augustā aptuveni divi miljoni cilvēku no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas sadevās rokās, izveidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai. "Polāro varavīksni" 2022. gada jūnijā Ņujorkā atklāja "Times Square Arts - Times Square Alliance" publiskās mākslas programmā, kas ir lielākā publiskā platforma inovatīvajai mūsdienu performances un vizuālajai mākslai.

"Uzskatu, ka mūsdienās māksla ir ne tikai kultūras, bet arī politiska izpausme. Cilvēktiesību aizsardzībai vēsturiski bijušas dažādas formas, un pašlaik, pateicoties jaunajām tehnoloģijām, iespējams izstrādāt komunikācijas un atbalsta instrumentus, kas ļauj dažādām kopienām visa pasaulē sanākt kopā. Savienojot abus zemeslodes polus, varavīksne atgādina par izaicinājumiem, kas joprojām pastāv, bet vienlaikus cenšoties radīt parādību, kas, lai arī īslaicīga, cerams, novedīs pie paliekošām izmaiņām," stāsta mākslinieks Kristaps Ancāns.

Līdz ar "Polārās varavīksnes" atklāšanu un varavīksnes karogu pacelšanu pie vairākām vēstniecībām, uzņēmumiem un kultūras objektiem 17. maijā sāksies laika atskaite līdz lielākajam cilvēktiesību notikumam Latvijā – "Riga Pride".

"Riga Pride" nedēļā no 29. maija līdz 4. jūnijam norisināsies vairāk nekā simts dažādu pasākumu un aktivitāšu, kurās aicināti pievienoties visi. 3. jūnijā notiks galvenais "Riga Pride" pasākums - gājiens "Mēs visi esam Latvija". Tam sekos īpašs koncerts "Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”.

"Esam ārkārtīgi lepni, ka jau iepriekš Ņujorkas Taimskvērā izstādītais Kristapa Ancāna darbs "Polārā varavīksne" ticis pārcelts uz Rīgu, tādējādi gan atzīmējot Latvijas mākslinieku sasniegumus starptautiski, gan vienlaikus pievēršoties LGBTQ tiesību stagnācijai Latvijā, tostarp vietējo politiķu nespējai nodrošināt visu ģimeņu tiesisko aizsardzību un Civilās savienības likuma pieņemšanu. Aicinām ikvienu Latvijā pievienoties, izbaudīt un iemūžināt šo unikālo varavīksni," aicina Kaspars Zālītis, "Riga Pride" līdzpriekšsēdētājs.

Papildinātās realitātes mākslas darbs "Polārā varavīksne" "viedierīcēs būs pieejams no 17. maija līdz 4. jūnijam, izmantojot "Polar Rainbow” lietotni, kuru var lejupielādēt "Apple Store" un "Google Play" veikalos. Aplikācija ļauj lietotājiem varavīksni fotografēt un publicēt personalizētas digitālās pastkartes savās sociālo mediju platformās, izmantojot tēmturi #PolarRainbow.

Lejuplādēt lietotnes var šeit: 

Google Play

Apple Store 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu