"Es cietu." Imanta Kalniņa bijusī sieva atklāti par komponista alkohola problēmām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šajā pavasarī grāmatnīcās nonāks ļoti personisks un intīms publicista un rakstnieka Ērika Hānberga sievas un mūziķa Marta Kristiana Kalniņa mātes Velgas Hānbergas stāsts. Grāmatu par viņas dzīvi uzrakstījusi žurnāliste Līga Blaua, un tajā atklājas Velgas pārdomas un atziņas par pagātnes notikumiem, tostarp par viņas iepriekšējo laulību ar slaveno komponistu Imantu Kalniņu, ar kuru laulībā bija 22 gadus.

Grāmatā Velga vēlējusies runāt atklāti – neliekuļojot un neko neizskaistinot. "Šī grāmata ir arī aicinājums būt vaļsirdīgām, runāt par dienām un nedienām."

Viņa grāmatā apraksta gan to, kā iepazinusies ar Imantu Kalniņu, gan par viņa problēmām ar alkoholu, gan bezatbildību, gan viņa sievietēm. 

Fragmenti no grāmatas "Velga Hānberga. Es kļuvu cita".

"Imants bija no alkohola atkarīgs. Tajos 22 mūsu kopdzīves gados vairākas reizes nonāca Sarkandaugavā. (..) Bieži bijis tā, ka, Imantam sākot dzert, es saucu ārstu, maksāju naudu.

Viņam liek sistēmu, mājās ar viņu auklējos, bet viņš tik dzer, līdz beidzot jābrauc uz Sarkandaugavu. (..) Skrēju pie viņa vai katru dienu, jo viņš taču bija vājais, žēlojamais, viņam mani vajadzēja, un man bija jābūt visvarošajai. 

Tagad, atskatoties no attāluma, vēl skaidrāk apzinos, kādu postu nodarījusi viņa dzeršana.

Viņš plosījās, un es cietu, bet Imants domāja, ka cietējs ir viņš, jo man jau nebija par ko ciest. Es taču nedzēru. Kam tajā dzīvē nebija jābūt klāt, tie visu Kalniņam piedeva, jo viņš taču ir liela radoša personība, ģēnijs, un viņam var uznākt periodi, kad aizmiršanos meklē un atrod alkoholā. Viņam visu var piedot, jo viņš taču raksta tik skaistu mūziku. Tajos dzeršanas posmos viņš neko nerakstīja. Nekad! Jo nebija spējīgs neko darīt."

Uz jautājumu, vai  Kalniņš ir iepazinies ar Velgas atklāsmēm, viņa atbild: "Imantu Kalniņu esmu informējusi, ka būs tāda grāmata." Par to, kādas ir abu attiecības šobrīd, viņa nav vēlējusies atbildēt.

Vairāk lasi izdevuma "Privātā Dzīve" 16. maija numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu