Levite: Pusaudžu dzīvēs draugu nozīme pieaug, ģimenes nozīme samazinās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Pēdējos gados sabiedrībā ir bijušas daudzas krīzes ar paaudzi, kura uzaug nepārtrauktās krīzēs, 20. maijā, atklājot pirmo Latvijas Pusaudžu veselības konferenci "Pusaudzis. Veselība. Risinājumi.", sacīja Valsts prezidenta kundze Andra Levite.

Viņa uzsver, ka pusaudžu gadi ir periods cilvēka dzīvē, kad notiek visdažādākās no paša jaunā cilvēka gaidītas, bet tajā pašā laikā arī viņam pārsteidzošas pārmaiņas.

Fizioloģiski un hormonāli notiek pāreja no bērna uz pieauguša cilvēka periodu. Hormonālie cikli vēl nedarbojās nevainojami.

Ārējie un iekšējie stresa faktori hormonālo ciklu var viegli izsist no līdzsvara. Šīs hormonālās svārstības var zināmās situācijās izraisīt pusaudža neadekvāto izturēšanos.

Emocionāli pusaudzis izjūt šaubas, kā pats sevi redz, kā pats sevi gribētu redzēt, kā apkārtne viņu uztver, kā pusaudzis gribētu, lai apkārtne viņu uztvertu, klāstīja Levite.

Viņa norādīja, ka pašizjūta nesakrīt ar emocijām, ko pusaudzim izrāda līdzcilvēki. Šī disonanse rada iekšēju nedrošību un neapmierinātību. Sociālajā dzīvē draugu nozīme pieaug, ģimenes nozīme samazinās.

Šāda pusaudža izturēšanās var radīt neizpratni un apvainošanos ģimenē. Intelektuāli pusaudzi nodarbina domas par paša, tuvāko cilvēku, bet nereti arī par visas cilvēces nākotni.

Viņa uzsver, ka pēdējos gados ir bijusi Covid-19 pandēmija ar nopietniem ierobežojumiem, tuvinieku nāvi, izmainītu ierasto ikdienu, kā arī tuvuma notiek karš.

Katru dienu ziņu raidījumos sabiedrība uzzin par upuriem, kuri nonāvēti, ievainoti, izvaroti, spīdzināti, kā arī par bēgļiem, kuri spiesti atstāt savas mājas un par sagrautām pilsētām, skolām un slimnīcām.

Globālā klimata pārmaiņas pasauli pārvērš cilvēkiem nedraudzīgākā vidē. Pusaudzis - jaunais cilvēks - nelabvēlīgās izmaiņas savā dzīves laikā vēl piedzīvos.

Sociālie mediji, kas sākotnēji solīja cilvēkus tuvināt, ir parādījuši savu tumšo pusi, uzskata Levite. Tajos bieži notiek mobings, cilvēku pazemošana un izsmiešana, valda toksiska gaisotne.

Pārsteidzoši viegla ir pieeja reibinošām vielām, kas uz mirkli sola baudu un grūtību aizmiršanu, bet ilgstoši atstāj negatīvas fiziskas un psihiskas sekas, akcentē Levite.

Levite norāda, ka būtu priecīga, ja topošās mātes, kā arī topošie tēvi grūtniecības laikā izturētos atbildīgi.

Jaunā ģimene piedzīvotu profesionāli un empātiski vadītas dzemdības bez vardarbības jebkādā izpausmē, kā arī bērnība tiktu pavadīta ar mīlošiem vecākiem, kā arī ar paplašināto ģimeni, kura bērnu pasargātu no nopietniem apdraudējumiem, bet vienlaicīgi stiprinātu bērna dabisko zinātkāri, kustēšanos prieku un uzticēšanos saviem spēkiem.

Tāpat viņa cer, ka nākotnē visi bērni saņems visas ieteiktās medicīniskās pārbaudes, ieskaitot arī vakcīnu - prevencija ir vienmēr labāka nekā ielaistās slimības terapija, uzsver Levite, papildinot, ka skolotājiem skolā būtu jāiedvesmo skolēns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu