Piešķirti 1,8 miljoni eiro nometnēm ukraiņu bērniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu un Ukrainas draugu gājiens (bērni)
Ukraiņu un Ukrainas draugu gājiens (bērni) Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valdība 23. maijā lēma piešķirt 1 800 000 eiro Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nometņu organizēšanai ukraiņu bēgļu bērniem.

Ar piešķirto finansējumu tiks nodrošināta iespēja 5000 personām no 7 līdz 18 gadiem ieskaitot piedalīties ar izglītojošiem pasākumiem saistītā dienas nometnē, kā arī 3000 personām - socializēšanās diennakts nometnē.

IZM pauda, ka iespēja piedalīties dienas un diennakts nometnēs ļaus ukraiņu bēgļu bērniem saņemt atbalstu socializācijai un psihoemocionālajai labbūtībai.

Arī tiks sniegta iespēja latviešu valodas praktizēšanai un prasmju pilnveidei, komunicējot un sadarbojoties gan savā starpā, gan ar Latvijas bērniem un jauniešiem daudzveidīgās radošajās norisēs un izglītojošās aktivitātēs kultūrizglītībā, vides izglītībā, tehniskajā jaunradē, sportā, veselīga dzīvesveida un drošības jautājumos.

IZM norādīja, ka plānotais atbalsts nepieciešams gan tiem Ukrainas pusaudžiem un jauniešiem, kuri mācās attālināti Ukrainas izglītības iestādēs un kuru komunikācija ar vienaudžiem Latvijā ir ierobežota, gan arī tiem skolēniem, kuri vienlaikus mācās gan Latvijas, gan Ukrainas izglītības iestādēs un izjūt pārslodzi.

Atbalsts plānots 8000 bērnu dalībai nometnēs, pieņemot, ka nometnēs bērnu skaits sadalās vienmērīgi - 50% vietējie bērni un 50% Ukrainas bērni -, kā arī atsaucību piedalīties nometnēs varētu izrādīt puse no visiem ukraiņu bērniem.

Dienas nometnē par vienu bērnu plānots atbalsts 50 eiro apmērā, savukārt diennakts nometnē - 70 eiro.

Atbalsta apmērā iekļautas arī izmaksas atbalsta programmas administrēšanai Valsts izglītības satura centram un pašvaldībām kopā līdz 5%.

Atbalstam nometņu programmas administrēšanai - grāmatveža pienākumu, programmas koordinatoru un administratora pienākumu apmaksai - Valsts izglītības satura centram plānots novirzīt 13 841 eiro.

Pašvaldībām programmas administrēšanai tiks novirzīti līdz 4% no programmā apgūtā finansējuma jeb 72 000 eiro pēc faktiskās nometņu norises.

Pašvaldībām būs jānodrošina konkursu organizēšana par nometņu norisi, to kvalitatīvo izvērtējumu, dalībnieku datu apkopojumu un pārraudzību, nometņu ieviešanas atbalstu un pārraudzību. No šīm izmaksām plānots segt ar papildu personāla piesaistīti saistītās izmaksas.

Nometnei jābūt reģistrētai un saskaņotai bērnu nometņu datu bāzē "www.nometnes.gov.lv", un nometņu vadītājam jābūt derīgai nometnes vadītāja apliecībai.

Nometņu organizētājs var būt gan pašvaldību dibinātas iestādes, gan biedrības un nodibinājumi, gan nevalstiskās organizācijas un citas juridiskas personas.

Finansējums nometnēm tiks piešķirts uz līguma pamata starp VISC un pašvaldību. Pašvaldību ietvaros finansējums nometņu organizatoriem piešķirams caurspīdīgā, atklātā, nediskriminējošā un konkurenci nodrošinošā projektu konkursā vai publiskā iepirkuma procesā, kuram var pieteikties jebkurš interesents, kas atbilst attiecīgajiem nometņu organizētāju kritērijiem.

Pašvaldība, izsludinot konkursu, ir tiesīga noteikt kritērijus un nosacījumus nometnes organizētājam un piedāvājuma izvērtēšanai, lai nodrošinātu mērķa sasniegšanu un kvalitatīvu nometnes norisi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu