"Jūs esat galīgi sajukuši prātā? Šī ir cenzūra!" Cepiens par NEPLP lēmumu, sodot par vārda "deportācija" lietošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: CEPTAP/Shutterstock

22. maijā NEPLP (Nacionālā elektronisko pašsaziņas līdzekļu padome) sodīja TVNET GRUPU par vārda "deportācija" lietošanu TVNET tiešraidē. Ko NEPLP lēmums nozīmē mediju darbībai Latvijā – cenzūras ēras sākumu? Vai turpmāk veidosim aizliegto vārdu/personu sarakstu, kurus nedrīkst publicēt "nepareizā" kontekstā? Vai žurnālistiem būs aizliegts intervēt personas, kuru viedoklis nesakrīt ar varas partiju ideoloģiju?

Šeit nav Krievija, un mediju neatkarība un vārda brīvība ir būtiska pat hibrīdkara apstākļos, norāda žurnālisti un politiķi.

Ivars Āboliņš, NEPLP priekšsēdētājs, uzskata, ka jāpaskaidro lēmums.

Kādēļ melot, NEPLP priekšsēdētājam jautā politoloģe Iveta Kažoka.

Dažiem komentētājiem rodas jautājums – vai pats savu lēmumu lasījis?

Vai tagad sāksim runāt kā Orvela pasaulē?

Jāpiebilst, ka daudzi komentētāji NEPLP lēmumu slavē. Kāds komentētājs saka: NEPLP viņus sodīja par Rosļikova popularizēšanu! Daudzu komentētāju viedokli izsaka šāds domu gājiens:

Tieši par to runā Toms Ostrovskis, TVNET GRPA galvenais redaktors: “Karā pirmais upuris ir patiesība, bet klusumā tā nomirst. Ja mediji Latvijā neļauj izteikties nepopulāra viedokļa autoriem, tos vienkārši ignorējot vai, piemēram, cenzējot Saeimā ievēlēta deputāta izteikumus, lai cik pretēja pasaules redzējuma paudējs TVNET redakcionālajai politikai ir jau pieminētais Aleksejs Rosļikovs, tad mēs esam vienlīdzīgi ar Krievijas "medijiem", kur valdošās varas viedoklis ir vienīgais pareizais, bet nozares uzraugošā institūcija soda=apklusina jebkuru, kas uzdrīkstējies intervēt personu, kuras viedoklis nesakrīt ar oficiālās varas ideoloģiju.

Tas nav jautājums vai retorika. Tā ir pārliecība, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus.

Demokrātija nemirst ar lielu blīkšķi, bet lēnām un maziem solīšiem.

NEPLP rīcība ar "aizliegto vārdu sarakstiem" un "nepareizo personu interviju liegumu" mūs tikpat lēni, bet pamatīgi tuvina Ungārijas un Polijas valstu tiesiskajam nihilismam un autoritārai valsts iekārtai. Līdz brīdim, kad normalitāte Latvijā būs nepareizo grāmatu dedzināšana, abortu aizliegums, krievu valodas liegums skolās, LBGTQ ģimeņu un citādi domājošo deportācija uz civilizētām valstīm, stingri kontrolēta informatīvā telpa "valsts drošības apdraudējuma dēļ" utt.

Nē, tas neies cauri!”

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu